Rehabilitacija = Rekreacija

Rehabilitacija = Rekreacija

Osnivač borilačke vještine AIKIDO Morihei Ueshiba, govorio je da svaku tehniku trebaš izvoditi kao da ti je zadnji put. Daj sve od sebe cijelim svojim bićem!

Danas oko nas ima raznih fitness programa i protokola. Većina ih je, na žalost, usmjerena na fat loss program s ciljem da ljudima sprži višak masnih naslaga. Radi se najčešće o ljudima koji su se sami doveli do toga ili ih je život prisilio na takvu situaciju. Uglavnom nisu sportski tipovi, iako naravno ima i onih koji su nekada nešto i vježbali.

Osim viška kilograma, uvijek su tu neke neugodne boli lokomotornog sustava radi nekretanja, a i viška nefunkcionalnog tereta koji opterećuje tijelo. Salo se ne nalazi samo oko vaših mišića i zglobova, nego i unutar vašeg tijela – oko organa. Ako vam salo opterećuje zglobove i mišiće zašto mislite da je srcu, plućima, jetri ili probavnom traktu lakše?

Natjeravajući takve ljude da rade pokrete koje nisu u stanju izvesti ili pokrete koji ne doprinose boljem funkcioniranju tijela, samo popločavamo put za neke ozbiljnije probleme. Točnije; postavljanje klijenta unutar zahtjevnih trenažnih procesa bez kvalitetnog uvida u njegovo psihofizičko stanje, nije baš najpametniji izbor. Zbog te problematike, primarno je utvrditi generalno stanje klijenta koje se, naravno, razlikuje od osobe do osobe. Mi uvijek napravimo određene testove da utvrdimo koji je primarni problem – a to su uglavnom koštano mišićne boli – pa tek onda krećemo s izradom programa. Napravimo FMS i određene dijagnostičke testove. Iako bi svi novi vježbači htjeli popraviti svoje stanje u mjesec dana ili prije, mi uvijek krećemo iz prve brzine prema petoj. Prvo moramo naučiti puzati da bi hodali. Ljudima treba vratiti osjećaj za tijelo, ukloniti bolove te ih konstantno motivirati da ustraju na svom putu – jer znamo da će biti trnovit.

Individualni trening započinjemo s laganim mobilizacijskim tehnikama i vježbama u kojima kreativnosti Body tehnike i GFM-a nema premca. Ako postoji bol, prije svakog treninga napravimo pripremu manualnim tretmanom mekih tkiva (uglavnom Yumeiho). Kroz trening, klijenta zapravo učimo tehniku funkcionalnih pokreta koje će moći koristiti u svakodnevnom životu. Rad Kettlebellom, ali i vlastitim tijelom postaje izazov kako kućanici, tako i vrhunski utreniranom sportašu.

Klijentima nastojimo olakšati, a ne otežati život. Tek kada smo sigurni u tehniku izvođenja vježbi i snagu klijenta, započinjemo sa zahtjevnijim načinom treninga. Iako svi govore da je tehnika primarna, mi ipak mislimo da je primarno trenutno stanje našeg klijenta. Osmjeh na licima vježbača nakon treninga je zapravo najveći uspjeh. Ne želimo provocirati njihove probleme nego ih riješiti – i zato oni dolaze kod nas. Daju nam svoje povjerenje koje ne smijemo zloupotrijebiti.

Zbog toga naše grupne treninge i individualni rad s klijentima formuliramo na način:

Rekreacija = Rehabilitacija=Rekreacija.

Vaša rekreacija zapravo postaje vaša rehabilitacija, a vaša mrska rehabilitacija se pretvara u zabavnu rekreaciju.

Aleksandar Miketa

Komentari