Gone hunting

Gone hunting

Napravila sam mini istraživanje da vam olakšam potragu za “zdravom” klopom. Bah, uvijek se osjećam glupo kad koristim taj izraz, jer klopa i ne bi trebala biti ništa drugo do li zdrava. Pretpostavljam da to već znate, pa ću skratiti priču o tome kako je ona danas sve ostalo samo ne zdrava. Reći ću samo da mi Mikete ono što se prodaje kao hrana dijelimo na hranu i sve ostalo…

Elem, napravila sam mini istraživanje da vam olakšam potragu za hranom!

Uključila sam neke veće prehrambene lance i izbjegla eko-etno dućane. Cilj mi je bio ne maltretirati vaš džep, a ipak vas najesti!

Turneju sam započela u Ilirskoj bistrici, koja mi je samo pol sata vožnje udaljena od kuće. Imaju dva trgovačka lanca koja ponekad posjećujemo, a u svakom se nađe ponešto od jestvina.

Prvi checkpoint: pumpna stanica u Jušićima

Napiješ auto, a onda osim što moraš sačekati da ti isprintaju račun, još slušaš i o čokoladici koju možeš kupiti ako hoćeš. Da hoću, kupila bih je i bez njihove promidžbe.

Stanica 2: Hofer

Ako se provučeš živ kroz prvu liniju paljbe s policama za slatkiše odmah nakon ulaza, možeš mirno nastaviti kupovati. Naime, odmah potom slijedi voće i povrće, i to vrlo često iz bio uzgoja. Ne preskupo, podjednakih cijena kao i ono iz ne-bio-uzgoja. S jednom, primjetnom razlikom – ono ima miris.

Nešto dalje je i hladnjak u kojemu imaju odličan izbor mliječnih prerađevina, također s oznakom “bio”. Mlijeko, putar, svježi sir, kiselo vrhnje, jogurt. Sve je izuzetno ukusno! Iako ne spadam u takve, evo koristan info za ljubitelje raznih inačica mlijeka – imaju i napitke od biološki uzgojene soje.

Obožavam namirnice iz leda! Na webu smo već pisali o njihovim prednostima po pitanju zdravlja (), a sad ću navesti još neke kad je brzinski lifestyle u pitanju:

  • propereš u cjedilu i baciš u padelu
  • promiješaš i dodaš začine
  • imaš ručak u roku od 15 minuta
  • Cijena je oko 10 kn za 750 grama, što je puno povoljnije nego kod kuće.

Šumske jagode i ostalo smrznuto bobičasto voće puno antioksidanata im je također nešto povoljnije.

Bingo za ljubitelje plodova mora: kozice iz ulova bez ikakvih dodataka i konzervansa! Kod nas nisam naišla na takve. Cijena oko 30,00 kn za 250 grama, što je isto kao i u našim trgovinama, za one, u najboljem slučaju, samo konzervirane. Zašto ih i konzerviraju ako ih lede? Ne kužim… Možda da bi dočekale arheologe iz budućnosti…

Na policama s proizvodima za kolače, nalaze se divne vrećice s mljevenim lješnjacima, bademima, orasima, kokosom, makom i bučinim sjemenkama. Kod kuće uvijek imamo više različitih veselih paketića, koje koristimo kao ukusan i zdrav dodatak svojim shakeovima, peksimetima ili jogurtu. Probajte, jako je njami!

Tajči se odlučila za lješnjake i bademe zbog boje garderobe, mislim 🙂

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me