Proso – za slana i slatka jela

Proso – za slana i slatka jela

Trend bezglutenske prehrane sve više uzima maha, a jedna od namirnica koja je zahvaljujući tom trendu postala popularna jest proso. Bezglutenska prehrana namijenjena je prvenstvenom osobama alergičnima na gluten, ali ne morate biti alergični na gluten da bi proso postalo dio vaše prehrane.

Naime, proso je drevno sjeme još od doba neolita uzgajalo na području Afrike i Kine. U Europi su ga dugo smatrali stočnom hranom, ali sada više nije tako. Proso je izrazito zahvalna namirnica koja se jednako može koristiti u slatkim i slanim jelima i to zahvaljujući blagom slatkastom okusu i orašastoj teksturi. Budući da ima čak 15 posto bjelančevina idealna je namirnica za one koji iz bilo kojeg razloga ne jedu meso, a bogato je vlaknima i vitaminima skupine B, ali i mineralima – željezom, magnezijem, manganom, fosforom i kalijem.

Još jedan razlog zbog kojeg bi valjalo uvrstiti proso u svoju prehranu jest što je lako probavljiv i ima relativno nizak glikemijski indeks. Ako ste pod jačim fizičkim naporom, trudni ste ili dojite, proso je baš za vas. A zašto danas pišemo o prosu? Na to nas je potakla naša čitateljica i kolegica kondicijska instruktorica Mirna Dorić koja nam je poslala recept za puding od prosa. Prije nego podijelimo s vama njen recept reći ćemo vam još kako glasi osnovni recept za pripremu prosa. Omjer prosa i vode je 1 naprama 2 i pol. Za početak proso operite i ocijedite. Vodu zakuhajte i tek onda u nju ubacite proso. Kuhajte 15 minuta na laganoj vatri i nakon isteka tog vremena vatru ugasite i pustite proso u poklopljenoj posudi da stoji još 20 minuta. Tako pripremljeno proso začinite prema želji i poslužite uz neko povrće.

Mirnin puding od prosa

Sastojci: 3-4 dcl svježeg kravljeg ili kozjeg mlijeka (može i neki od nadomjestaka kao što su bademov ili zobeni napitak), 5 jušnih žlica prosa, žličica cimeta, 3 jušne žlice kokosovog brašna ili listića kokosa, brusnice, bademi, 2 jušne žlice crnog kakaa, žličica ghee masla ili kokosovog masla, velika žlica meda

Priprema: Proso operemo i kuhamo 20-ak minuta u mlijeku (kravlje,kozje,bademovo,zobeno..) s listićima kokosa, cimetom, bademima, brusnicama, žlicom ghee masla ili kokosovog masla, crnim kakaom i žlicom meda. Kada se smjesa ohladi smiksamo ju u blenderu i stavimo u zdjelice. Posipamo kokosovim brašnom ili nasjeckanim sezonskim voćem te stavimo u hladnjak.

Komentari