Priprema za trening foam rollerom

Priprema za trening foam rollerom

Foam roller ili spužvasti valjak za samomasažu postao je neizostavan rekvizit pri svakom treningu. Generalno to nije loše, ali nije ni dobro. Mnogo je načina na koji se može napraviti samomasaža, a foam roller je samo jedno od sredstava. Tu su razne lopte, loptice, štapovi, razne naprave za pojedina područja, a i sam foam roller može biti mekši, tvrđi te imati nastavke za “trigger” točke.

Od kako je svijeta i vijeka čovjek će imati potrebu za dodirom jer je to jedna od najstarijih i najinstinktivnijih metoda liječenja. Sjetite se samo kada se udarite u neki dio tijela odmah instinktivno pritisnete to mjesto te ga počnete trljati ili masirati. Na primjer, kada nekoga želite umiriti (svoje dijete ) lagano ga masirate po leđima (glađenje), a kada nekog želite razbuditi malo ga “protresete” po leđima. Naravno sve ove metode su manje ili više uspješne, ali se ipak koriste. Puno je rasprava vezano za foam roller, ali ako vam je ugodnije i krećete se bolje i kvalitetnije nakon toga to vam je najbolji pokazatelj.

Ovo je samo jedna od metoda kojom se možete pripremiti za trening, ali ako bez toga ne možete početi trening, imate problem.

Za početak da objasnimo neke osnove:

  • Foam rollerom se nećete riješiti bolova i problema koji su dugotrajni.
  • Ne trebate izgledati kao da vas netko muči nego si dozirajte pritisak da vam bude ugodno. “No pain, No gain” ostavite za nekoga drugog.
  • Foam rollerom ćete moći lagano izmasirati površinske mišiće i kožu.
  • S rollerom ste zapravo stalno na podu, mijenjate razne položaje na parteru što je generalno jako dobra stvar za vas.
  • Ovaj vodič je samo generalna priprema, a za neka područja postoji i malo drugačiji pristup.
  • Fokusirajte se da izmasirate na cijeli mišić, a krećite se odozdo prema gore.
  • Napravite minimalno 5 puta gore dolje, ali ako osjećate potrebu napravite i više puta.Ne zaboravite pravilno disati i imati pozitivne misli.

Dok masirate potkoljenicu možete lagano micati stopalo. Probajte cijelu potkoljenicu rotirati tako da je izmasirate sa svih strana.

Stražnja loža zahtijeva lagano i dugotrajno masiranje. Fokusirajte se i na srednji dio natkoljenice.

Stražnjicu za početak izmasirajte na ovaj način. Rotirajte kompletnu nogu iz kuka dok je masirate.

Ovo je malo jača varijanta koja više zahvaća stražnju kapsulu kuka.

Bočna strana noge može biti izrazito bolna. Ne pretjerujte nego dozirajte pritisak. TFL je jako bitan mišić kojeg želite lagano opustiti.

Prijeđite cijeli kvadriceps sve do hvatišta njegove najduže glave. Dozirajte pritisak .

Cijela leđa prijeđite i fokusirajte se na laganu ekstenziju u torakalnoj kralježnici.

Ovo je samo početak i nije pravilo, a vjerujem da svatko ima neku svoju rutinu. Nakon ovoga bi bilo dobro odraditi korektivne vježbe te aktivaciju i resetiranje cijelog tijela.

Uživajte.

Aleksandar Miketa

Photo by Kristijan Vučković

Komentari