Osvrt na AEQ radionicu u Rijeci

Osvrt na AEQ radionicu u Rijeci

Osvrt na AEQ radionicu u Rijeci:

“Kao što sam i spomenula na samoj radionici, bilo bi izvrsno kad bi nositelji obrazovnog sustava razmislili o uvođenju vježbi AEQ metoda u nastavni plan već od osnovne škole. Naime, o čemu se radi? U vremenu u kojem živimo, a u kojem je suvremeni zapadni čovjek izložen stresu i globalno nezdravom načinu života zbog manje fizičkog kretanja te stalnoj izloženosti radu na računalu, te tako biva sve više zarobljenik vlastita tijela jer je zaboravio aktivirati svoje mišiće i pokrete (što naravno nužno dovodi do raznih bolova i sveopćoj kostobolji i inim drugim problemima poput migrena, vrtoglavica, glavobolja itd.) AEQ klinička somatika je definitivno način vraćanja na prave tračnice, naravno ako kao pojedinci želimo učiniti nešto dobro za sebe i svoje zdravlje.

Radionica AEQ metode diferencira se od svega ostalog što sam pohađala jer obuhvaća jedan holistički pristup tijelu, zdravlju, i vježbanju općenito, mogu reći i životu, zbog čega mi je i osobito draga. Uči nas da osvijestimo pokretima svoje mišiće. Nešto zapravo kao da razgovaramo s njima. Da spoznamo kako aktivacijom mišića uz kontrolirane spore pokrete možemo kontinuiranim prakticiranjem vježbi ublažiti ili čak u potpunosti riješiti neke svoje zdravstvene probleme.

Radionica svakako nije nešto što ćete samo odraditi i spremiti u ladicu. Poput procesa cjeloživotnog učenja, ona od nas iziskuje da svakodnevno izvodimo vježbe pokreta i da one postanu dio vlastite higijene jer samo tako možemo postići željene rezultate.

Kod izvrsnog fizioterapeuta Aleksandra Mikete, na vježbe AEQ kliničke somatike krenula sam i prije ove radionice (individualizirani pristup) i mogu s velikim zadovoljstvom reći da sam se nekih 70% u dva mjeseca riješila konstantnih migrena i vratobolja. Moj posao uključuje mnogo rada za računalom, ali i ubrzanog načina života čime se nakupljeni stres reflektira određenim bolima koji su jednom periodu mog života postali uistinu nepodnošljivi. Danas, u trenucima kad osjetim bol, pokretima kliničke somatike, tu istu bol sam naučila ublažiti.

Na radionicu sam otišla da naučim još više i da pokrete još bolje svladam. Ono najljepše od kliničke somatike, meni osobno je da, ovim vježbama ne utječemo samo na svoje fizičko već i mentalno zdravlje. Zapravo, meni koja volim ravnotežu u svim aspektima života, vježbe kliničke somatike predstavljaju zapravo jedan vid dinamičke – svjesne meditacije koja me dovodi u fizički, duhovni i emotivni balans.

Nakon radionice koja je trajala dva dana po 2 i pol sata, osjećala sam se poput pera.
Svakako je preporučam svima.

Zahvaljujem Aleksandru i njegovom znanju koje je nesebično podijelio s nama.”

Marija Ivaniš

Komentari