Mama ima riječ: Ana

Mama ima riječ: Ana

U prvom članku naslovljenom Mame imaju riječ predstavila nam se mama Anita Hodak, kojoj je njena Mara prvo dijete. Ako ste pažljivo čitali Anita je spomenula Anu s kojom je tijekom cijele trudnoće vježbala. E pa danas je red na Ani da s nama podijeli svoja iskustva s vježbanjem tijekom trudnoće. Njoj je ovo bila druga trudnoća, Ana Gavran Miloš svoje je prvo dijete, Laru, rodila kao i Anita u 32 godini, dok je Mašu rodila s 34 godine. I ona je kao i Anita vježbala prije trudnoće, a nakon što je ginekologica odobrila, nastavila je s vježbama prilagođenim trudnicama.

– S obzirom na to da sam vježbala i prije, bilo mi je nekako prirodno nastaviti dalje s vježbanjem. Željela sam nastaviti i u trudnoći, budući da je trudnoća razdoblje u kojem je fizička kondicija itekako važna. Željela sam spriječiti neke uobičajene trudničke tegobe, poput bolova u križima, kukovima i zdjelici i olakšati si sve promjene kroz koje tijelo prolazi tijekom trudnoće, ispričala nam je Ana koja je imala apsolutnu podršku svoje liječnice koja ju je i poticala na što više aktivnosti.

A evo što kaže na pitanje koliko joj je činjenica da je vježbala prije trudnoće pomogla u vježbanju tijekom trudnoće:
– Jako puno. Prije svega znala sam kome se trebam obratiti i imala sam apsolutno povjerenje u instruktorice, što je mislim izrazito važno za odlučiti se vježbati u tom specifičnom razdoblju. Osim toga, znala sam kako izvoditi vježbe, kako disati, a s vremenom je bilo sve zanimljivije pratiti kako se tijelo mijenja i kako neke vježbe više nisu tako jednostavne za izvesti. Uz to sam imala već neku zalihu kondicije, pa se i sam početak trudničkog vježbanja nije bitno razlikovao od onog prije trudnoće.

Jesu li joj neke vježbe bile posebno teške?
– Kako inače imam problema s nedovoljno mobilnom zdjelicom, vježbe koje su uključivale rad zdjelice, poput recimo „žabe“, bile su dosta bolne. Ostale sam prilagođavala svojim mogućnostima s instruktoricama, tako da ne mogu izdvojiti ništa posebno. Vježbe koje su mi postale preteške ili bile na bilo koji način neugodne jednostavno nisam radila, priznala je Ana koja se nakon svakog treninga osjećala odlično, prokrvljeno, osnaženo i poletno.

Ana je s vježbanjem prestala mjesec dana prije termina poroda, a vjeruje da joj je trening pomogao i prilikom poroda.

– Radili smo puno vježbi za zdjelicu, a i održavanje kondicijske razine svakako je pomoglo da budem snažnija i izdržim napore tijekom poroda. Vježbe disanja su bile osobito korisne jer pravilno disanje olakšava bol u trudovima. No, ono oko čega nemam sumnje je da mi je vježbanje pomoglo vrlo brzom oporavku nakon oba poroda, što mi se čini i puno važnijim. Porod dođe i prođe, a pravi izazovi dolaze tek nakon toga…, naglasila je Ana i otkrila kada se vratila treninzima.

– Oba puta vratila sam se 4 mjeseca nakon poroda. I oba puta je bilo poprilično naporno na početku, jer tijelo se promijeni, oslabi, a uz to je i neizostavan faktor manjak sna, koji utječe na nedostatak energije. Povratak mi je u oba slučaja bio manje-više isti, samo sam drugi put znala što me čeka. Krenula sam prvo s par individualnih treninga s prilagođenim i ciljanim vježbama, prije svega za trbuh. Nakon prvih tjedana u kojima gotovo i nisam osjećala trbuh kao dio svog tijela, mišići su se počeli buditi.

Je li bilo teško ponovo početi vježbati?
– Osobno mi je najteže bilo organizirati se i uskladiti bebu i dojenje s terminom vježbanja. Zato sam čekala da moje cure ulove ritam i da ne doje u terminu treninga. A sam trening sam jedva čekala i nisam imala dvojbe oko toga želim li na tatami ili ne. Motivacije zaista nije nedostajalo.

I za kraj pitali smo Anu što bi preporučila trudnicama koje se dvoume vježbati ili ne tijekom trudnoće.
– Ako možete, vježbajte, vježbajte i vježbajte! Osjećat ćete se bolje, i fizički i mentalno i bolje se nositi s promjenama kroz koje tijelo neminovno prolazi. Trudnoća je uz sve ipak fiziološko stanje i tjelesna aktivnost je više nego poželjna. Dodatno, ako vježbate u grupi s drugim trudnicama, saznat ćete mnoštvo korisnih informacija vezanih za trudnoću i ono što vas čeka, te podijeliti veselje i dvojbe s curama koje prolaze isto što i vi.

Komentari