Ispod površine

Ispod površine

Privremeni dom budućeg čovjeka mamin je trbuh. Dok je čovjek mali, trbuh nalikuje onome žene koja nije trudna, a kako čovjek raste, raste i njegov privremeni dom. Njemu je unutra toplo, ugodno, bućkavo i mumljavo. Hrane za rast i razvoj mu ne nedostaje, a ako je okolina puna iščekivanja i sreće zbog njegova dolaska; i emotivno je sit. Predivan početak čovjekova putovanja u život, zar ne? Šteta što kao odrasli ljudi više ne pamtimo taj ugodan period, premda mu imamo prilike svjedočiti iz druge ruke kao „stanodavke“, odnosno buduće majke.

Rastom našeg čovječuljka, kao što rekoh, raste i njegov privremeni dom. Trudnice iz dana u dan prate vidne promjene na svojoj koži i nerijetko su zabrinute zbog mogućnosti nastajanja strija. To su oštećenja, napukline na koži koje nastaju prilikom naglog i brzog rastezanja tkiva. Ali vi već pogađate da strije nisu tema današnjeg članka ☺ Kao i obično, mi ćemo „zagrebati“ ispod površine, u ovom slučaju – kože.

Mind the gap!

Kao što to čini koža i mišići se rastežu ne bi li se napravilo mjesta vašoj bebi. Njihov je prirodan oblik takav da premda se rastežu, sigurno drže plod u svom zagrljaju slično kao sling ili marama. Zapravo, marama to radi slično kao trbušni mišići. Znate one „pločice“ koje imaju sportaši na trbuhu, popularni six pack? Tri s lijeve i tri s desne strane? E, pa to je sve jedan veliki trbušni mišić, a zove se rektus abdominis. Imaju ga i trudnice, iako su „pločice“ nešto plosnatije i razvučenije. Ali trudnice imaju nešto što sportaši nemaju ☺ Onu crtu koja prelazi sredinom njihovog zaobljenog trbuha. Ta se crta naziva linea negra, a ocrtava se točno iznad linee alba, koja se nalazi duboko ispod kože, između dvije polutke rektusa. Ovog nam je trena zanimljivija ta dublja „linea“, samo zato što je ta izuzetno važna tema vrlo zapostavljena. U mainstreamu upozorenja na temu hormona, kože, prehrane i onoga što trudnica smije ili ne smije, potpuno se izgubila ova za zdravlje važna pojedinost.

Linea alba je načinjena od vezivnog tkiva koje povezuje dvije polutke velikog trbušnog mišića pokretača rektusa abdominisa. Osim što pregiba trup, on ima ulogu da fizički brani trbušne organe od mehaničkih sila. Djeluje kao štit, pancirka.

Dijastaza

Utjecajem intra abdominalnog pritiska, dvije se polutke udaljuju te se to vezivo širi i tako nastaje pojava koju nazivamo dijastaza rektusa. Pojavljuje se približno u trećem tromjesečju, a vrlo često se zadrži doživotno. Na tom se, centralnom dijelu trbuha susreću svi trbušni mišići (transversus, unutarnji i vanjski oblikusi i rektus abdominis) što znači da su svi pod utjecajem novonastalog procjepa. To se ogleda u nedostatku stabilizacije kralješnice i zdjelice i zaštite unutarnjih organa što ostavlja estetske i funkcionalne posljedice na cijelo tijelo.

Estetika je uočljiviji segment, pa će svaka nova mama željeti da joj trbuh izgleda isto ili barem slično kao i prije trudnoće. U desetak posto slučajeva to će zaista i biti vrlo brzo, ali većina će se trebati potruditi da se figura vrati na staro. Jedan dio žena će primijetiti da im trbuh i dalje izgleda kao trudnički, da jednostavno što god učinile ne mogu popraviti izgled. To je naša ciljana skupina!

Funkcionalnost je nažalost, u drugom planu. Za nedovoljnu upućenost žena o fizičkim problemima koji mogu nastati zbog „rupe u trbuhu“ je odgovorna još uvijek jaka struja mišljenja stručnjaka da ona zapravo ne predstavlja veći problem. Novija istraživanja dokazuju suprotno te je poznato da svako rezanje mekog tkiva (prilikom operacija, npr) može ostaviti posljedice na cjelokupnu posturu.
Inkontinencija je najčešći simptom kojeg se žene vrlo teško ili čak nikako ne mogu riješiti nakon trudnoće. Dijastaza i problemi s mišićima zdjeličnog dna su stari drugovi!

Kakve sve probleme izaziva dijastaza u sljedećem članku Ispod površine 2 otkrit će vam kineziologinja Gordana Majerić iz Fiskulture – prostora urbanog koncepta treninga.

Kako i sami jednostavno možete napraviti test i koje vježbe trebate raditi kako bi se “rupa” smanjila, saznajte u našem Centru. Svoj pregled i trtman naručite na 099/2314-613

Tea Miketa

Komentari