Vježbanje u trudnoći

Vježbanje u trudnoći

Vježbati u trudnoći ili ne? Vječna je dilema trudnica koje su prije trudnoće bile fizički aktivne. U Centru je aktivna grupa za trudnice koju vodi Tajana Jardas, najmlađa instruktorica u timu Centra, instruktorica Body tehnike koja je tijekom edukacije na Kineziološkom učilištu Body tehnike u Zagrebu završila program i edukaciju o prenatalnom i postnatalnom razdoblju.

Kako kaže, program je s velikim užitkom odslušala i odradila, ali ju je jako smetao mali postotak žena koje vježbaju u trudnoći. Vježba ih vjerovali ili ne samo 3%. Stoga smo u Centru odlučili popraviti tu brojku te našim vježbačicama koje su se odlučile na majčinstvo omogućiti da vježbaju i tijekom trudnoće. U Centru je nedavno krenula nova grupa za trudnice pa poznate li neku trudnicu koja je spremna pridružiti nam se slobodno ju pošaljite. Tajči će se pobrinuti za nju.

– Moj rad s trudnicama nosi veliku odgovornost, ali nema mi veće sreće nego gledati trbuščiće kako rastu, a majke su u sve većem iščekivanju. Moja radost, ali još veća čast je otpratiti majku do trenutka kojeg željno očekuje. Dolazak još jednog života na svijet s kojim se nastavlja život, priznala je Tajči i otkrila zašto treba vježbati u trudnoći.
– Žena vježbajući tijekom trudnoće jača trbušne mišiće koji podržavaju bebu, povećava tonus mišića zdjelice i rodnice, ispravlja leđa, samim time i uklanja bolove s donjeg djela kralješnice koji u ovom stanju veoma pati. Povećava se cirkulacija krvi i limfe pa trudnice koje vježbaju nemaju problema s natečenim nogama. Poznato je da se tijekom trudnoće javlja i urinarni poremećaj, a vježbanjem se povećava urinarna kontrola. Najveća prednost vježbanja u ovom razdoblju je veća pripravnost na porod, olakšan porod i brži oporavak – objašnjava prednost vježbanja tijekom trudnoće Tajči i dodaje kako bi budućim majkama glavni pokretač da krenu vježbati trebala biti dobrobit za dijete koje se nalazi u njihovom trbuhu.

– Dokazano je da su kasnije ta djeca motorički sposobnija, lakše motorički shvaćaju pokret i imaju veće samopouzdanje. Vježbanjem se plodna voda u majčinu trbuhu pokreće, a dijete to u utrobi osjeća kao masažu i uživa. James Clapp je 2002.godine napisao kako bebe čije majke su vježbale tijekom trudnoće lakše podnose stres kod trudničkih kontrakcija kod poroda.
Ipak postoje i žene koje ne bi smjele vježbati tijekom trudnoće.
– Tijekom trudnoće naravno ne smiju vježbati osobe koje nemaju dopuštenje od svoga liječnika. Vježbe koje trudnice uopće ne bi smjele raditi su naravno rizični sportovi, pokreti poput trčanja, skakanja, karate udarci,… I sve mora biti umjereno čak i vježbe koje su bezopasne ne trebaju se forsirati – objasnila je Tajči.
Po čemu se razlikuje vježbanje u trudnoći u odnosu na klasično vježbanje?
– Razlika je naravno u tempu koji je puno smireniji. Kod ovog vježbanja više nije naglasak na super vitkom tijelu, već se vježbe više koncentriraju na rad kralješnice, zdjeličnog pojasa i rad trbušnih mišića, objasnila je Tajči i pozvala buduće mame da nam se pridruže. A kako ne bi sve ostalo na njenim riječima razgovarali smo i s tri mame koje su vježbale u našem Centru, prije, za vrijeme, a i nakon trudnoće. One su Ana, Anita i Larisa, a upoznat ćete ih kroz priče na našem webu.

Komentari