Mama ima riječ: Larisa

Mama ima riječ: Larisa

Nakon Anite i Ane predstavljamo vam Larisu Jaska, mamu troje djece koja vježba dugi niz godina. Nakon Body tehnike počela je trenirati i Kettlebell. Ona i naša Tea Miketa upoznale su se na jogi za trudnice, koja je u to vrijeme bila jedan od rijetkih načina vježbanja prilagođen trudnicama u Rijeci.

– Tijekom prve trudnoće vježbala sam jogu za trudnice. Joga mi je pomogla u prihvaćanju svih tih velikih promjena koje većinu žena baca u očaj tijekom prve trudnoće. Pomogla mi je u boljem povezivanju s djetetom, no prednosti vježbanja joge u trudnoći bile su više psihološke nego tjelesne naravi. U prvoj trudnoći dobila sam dosta na težini i osjećala sam se tromo. Nakon poroda mi je dugo trebalo da se vratim u formu.

Druga trudnoća bila je tijekom ljeta. Provela sam je na moru i plivala sam svaki dan sve do tjedan dana prije poroda. Uz to sam imala malo dijete od dvije godine, a to je pak jedna druga vrsta vježbe. Kroz cijelu trudnoću sam se mentalno i tjelesno osjećala jako snažna. Pozitivno iskustvo iz druge trudnoće ponovilo se i u trećoj trudnoći dok sam vježbala u Centru Miketa.

Zašto se odlučila na vježbanje tijekom trudnoće?
– Kad sam drugi put ostala trudna bilo mi je jako važno da se, unatoč tjelesnim promjenama, i dalje dobro osjećam u svom tijelu i da ostanem što duže maksimalno mobilna, otkrila nam je Larisa koju smo pitali da nam kaže koliko joj je činjenica da je vježbala prije trudnoće pomogla u vježbanju tijekom trudnoće.
– Jedno razdoblje od dvije do tri godine prije prve trudnoće nisam redovito vježbala pa ni za vrijeme trudnoće nisam osjećala neku veliku potrebu za intenzivnim vježbanjem. U trudnoći sam brzo izgubila kondiciju i definitivno sam se premalo kretala. Zaista se nisam dobro osjećala i to mi nije ostalo u lijepom sjećanju. Ubrzo nakon druge trudnoće počela sam trenirati kod Mikete. Pa sam, kad sam opet ostala trudna, bila na vrhuncu svojih fizičkih sposobnosti. Nikako nisam htjela izgubiti naviku redovitog vježbanja i stečenu snagu koju sam osjećala i u trudnoći. Vježbanje za vrijeme treće trudnoće mi je bilo sasvim prirodno, priznala je Larisa koja je imala i podršku svojeg liječnika.

No jesu li joj neke vježbe bile ipak posebno teške?
– Ne bih rekla da mi je nešto bilo posebno teško. Teže mi je bilo prihvatiti da ipak ne možeš sve vježbe izvesti kao prije i da je tu ipak jedan malo veći trbuh na koji treba pripaziti, ispričala nam je Larisa koja se nakon svakog odrađenog treninga osjećala puno lakša i još sretnija, a s treninzima je prestala oko tri tjedna prije poroda.

Vjeruje da joj je trening pomogao i prilikom poroda.
– Prirodno je da je prvi porod najteži. Ali sigurno su mi sljedeći porodi bili lakši jer sam bila aktivna kroz cijelu trudnoću. I nakon poroda sam profitirala od vježbanja jer sam puno lakše podnijela sate i sate nošenja bebice u naručju, dok su u prvoj trudnoći bolovi u leđima od nošenja djeteta i od dojenja bili puno izraženiji, priznala je Larisa koja se nakon treće trudnoće već mjesec dana poslije poroda vratila na tatami, a tri mjeseca nakon poroda vratila je svoju težinu i kondiciju.
– Ako si prije trudnoće i tijekom trudnoće vježbala zapravo jedva čekaš da se vratiš na tatami. Nije mi uopće bilo teško.

Njeno treće dijete, kći Anika cijelo je vrijeme uz nju na treninzima, a na tatamiju je napravila i prve korake. Koliko joj je značilo da je Anika uz nju?
– Bilo mi je super da ne moram tražiti nekoga za čuvanje bebe da bi mogla odlaziti na vježbanje. Bila sam totalno opuštena prilikom vježbanja jer sam znala da je mala ok i tu sa mnom. Ona je jako brzo prihvatila tih sat vremena u kojima sam vježbala kao vrijeme za mamu i bila je strpljiva i mirna dok bi ja trenirala.

Koliko je činjenica da joj je mama vježbala pomogla u Anikinom njenom razvoju?

– Anika voli vježbati i vježbanje percipira kao nešto prirodno i dio života. I dalje ide sa mnom na treninge i voli cijelu tu atmosferu i ljude u Centru Miketa. Igra se i crta sve dok ja ne završim s treningom. Doma zna ponavljati neke vježbe i drugima pokazuje kako mama vježba.

I za kraj, što bi Larisa preporučila trudnicama koje se dvoume vježbati ili ne tijekom trudnoće?

– Svakako treba i vježbati u trudnoći i paziti na prehranu radi sebe i radi djeteta. I sada s troje djece gledam redovito odlaziti na trening jer je to vrijeme posvećeno meni. Roditeljstvo nosi puno izazova i da bi se što kvalitetnije brinula o troje djece i radila dosta stresan posao moram biti i psihički, a i tjelesno jaka.

Komentari