Osim dupeta treba imati i mozak

Osim dupeta treba imati i mozak

Nemam baš veliko dupe, ali imam jedan od boljih mozgova koje znam pa me opet napala muza da pišem o fitnessu, umjesto da ga promoviram skrivajući mozak iza selfija svoje guzice za objave na društvenim mrežama. Pa krenimo!

Da ne zaboravim spomenuti: izvjesni kolege, evo novog pisanog materijala za inspiraciju vaših objava – ne bi vas Bog da ponekad napišete i koju referencu, kako bonton i nalaže.

Sad krećemo 🙂
Nedavno smo zapošljavali instruktora ili icu fitnessa. Javilo nam se pregršt mladih entuzijasta, koji ruku na srce možda i imaju enormno znanje, ali na žalost nemaju diplomu potrebnu za zapošljavanje u instituciji kao što je naša. Da, to znači da treniraju, čak i asistiraju u treninzima, ali nisu završili niti tečaj, a kamo li stekli zvanje instruktora. Slično kao da učenik osmog razreda izjavi da želi posao kao nastavnik jer je prošao sve razrede i učio sve predmete. I ne zaboravimo, želi plaću za taj posao 🙂

S druge strane, Zavod za zapošljavanje nam je na razgovor poslao 20-ak školovanih instruktora/ica, od kojih je uistinu došla samo jedna osoba. Zavod je tražio povratnu informaciju o tome jesu li se poslani instruktori i javili. Moja je slobodna pretpostavka da dio tih nezaposlenih osoba prima i pomoć za nezaposlene, koju u sustav uplaćujemo mi, zaposleni. Nakon što sam vidjela listu imena osoba upućenih na razgovor u vezi zapošljavanja, pregledala sam njihove profile na društvenim mrežama. Većina se redovito oglašava kao fitness trener/influencer, redovito lijepi svoje fotke iz kakve teretane i fotke uspjeha tjelesnih metamorfoza svojih klijenata. Kako, majku mu? Ja mu plaćam socijalnu pomoć, a on radi i zarađuje?!? ! Iz razgovora s jednim od njih, shvatila sam da on uopće nema pojma da je takvo djelovanje protuzakonito i da može biti kažnjen. On “ima dogovor” s vlasnikom teretane. A UGOVOR?

Eto gdje započinje prljava politika okradanja države, u redovima onih koji nemaju veze s politikom… Političar na vlasti je samo naslovna slika cijelog korumpiranog društva.

Sigurna sam da će se mnoštvo poduzetnika iz moje branše, a i iz sličnih djelatnosti tipa frizerske, kozmetičarske složiti sa mnom u ovome:
Netko završi tečaj i radi isti posao kao i ti, ali nema daće za najam, spomeničke rente, komunalne i slivne gadarije, održavanje zgrade (društvo koje postoji samo na papiru), doprinose i poreze iz kojih se plaća i njegova naknada na birou, i njegovo zdravstveno, i uređenje cesta kojima on vozi, i nastavnica njegovog sina, i pedijatrica njegove kćeri, i zaposlenici hitne pomoći koje je zvao kad je njegovoj mami bilo loše, i vatrogasci koji mogu pomoći i njemu i njegovoj obitelji. Da, korumpirani političari nisu jedini koji žive od naših para. Žive i vatrogasac i policajac, točnije preživljavaju.

Elem, dotična osoba na crno nudi svoje usluge u svom ili tuđem stanu. Problem riješen! Pare su u džepu, pile je u peći, poduzetniku je cijena srušena i naravno da mu je teško naći djelatnika za zapošljavanje…
Sustav reciklira sam svoje mizerne ostatke kao svinja koja jede pomije… Isprane tanjure s ostacima ljudske hrane, između ostalog i svinjskog mesa. I svatko ima pravo reći: “Poduzetnici slabo plaćaju i više mi se isplati raditi na crno.”
Točno. Ali, to je tako baš zbog vas takvih!

Što o ovome misle kolege poduzetnici? Komentirajte, želim čuti i druga mišljenja.

Drugi dio priče vezan je uz spotlight društvenih mreža i trenutak slave tih zgodnih mladih ljudi koji se reklamiraju kao instruktori. Kako su primamljiva ta svjetla velegrada nove civilizacije, Instagrama! Mlada, zgodna, guzičava tijela privlače lajkove k’o med pčele. I ne pitaju se, u ovom trenutku, kojim će atributima privući klijente kada im dupe bude celulitavo, a lice viseće kao koža od baseta. Možda nekim novim fil(t)erom? Nije taj trenutak tako daleko jer unatoč tvojoj mladosti, sjaju i slavi Instagrama, TVOJ POSAO JE ISCRPLJUJUĆI FIZIČKI I EMOTIVNO! Umaraš se i stariš.

Imaš li zdravstveno? Imaš li neki fond da možeš biti bolestan 2 tjedna i ne strahovati od besparice? Što ćeš raditi u četrdesetoj, kad te hormoni iznevjere, a besane noći zbog sina jedinca iscrpe jače nego teta Katica koja ti plaća individualne samo zato što je lupaš po dupetu za deadlift, iako se nije makla s kugle od 12 kg već 12 godina, al’ zato napamet znaš sve razvojne faze njenog sina jedinca od prvog udaha do 12. godine?

Nema veze, na tvom profilu će pisati da radiš posao kojeg voliš pa da se uopće ni ne osjećaš kao da radiš… Iako ti je radno vrijeme dvokratno, a prvi kojem odlaziš u stan klijent je u 6 ujutro, dok još imaš miris Deep heata kojim ti je natopljena posteljina u nosu …

Teta Katica će taj status lajkati. Neće nanjušiti Deep heat. Kratkovidnost društva počinje upravo s tobom i Katicom iz pošte koja želi trenirati individualno, ali nema love da plati zaposlenog instruktora koji plaća poreze, a između ostalog, i njenu malu plaću.

Puse iza željezne zavjese od žene koja osim dupeta ima i mozak!

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me