Uredski vrat, 1. dio

Uredski vrat, 1. dio

Ekipa zaposlena u uredima me često pita kako riješiti tenziju u vratu i ramenima, koja jednostavno baš uvijek dolazi – i to nepozvana, za vrijeme posla.

Ako provodi više sati u jednom položaju, tijelo se zasiti i želi pobjeći. Zato često zabacujete glavu unatrag, prstima pritišćete mišiće ramena ili vrata u nadi da će to donijeti olakšanje… Ali sve ostaje isto.
Zamor raste sve dok se ne javi glavobolja, ili trnci u ruci… A to je baš nemio sudrug svakom čovjeku koji treba svoj posao.

Rješenje postoji, ali nije jednokratno. Evo jednostavnih vježbi koje trebate izvoditi svaki put kada osjetite napetost, čak i nekoliko puta u radno vrijeme. Jednako kao što pušači jednostavno moraju izići na pauzu svaki put kad osjete da “moraju zapalit”! Vjerujte, očima zdravog razuma izgleda puno inteligentnije čovjek koji unaprjeđuje, nego onaj koji unazađuje svoje zdravlje!

Ove vježbe neće riješiti problem kao čarobni štapić, jednostavno će pokazati tijelu da izlaza ima i da nije osuđeno na to da zauvijek bude pogrbljeno. Krv će poteći zaboravljenim putevima i izdrenirati toksine zaostale u neprohodnim tkivima. I, nećete izgledati smješnije nego što izgledat kad zabacujete glavu i trljate vrat ili čelo 🙂 Ako ih budete radili svakodnevno, osjetit ćete da vam rad za stolom više nije mučan i naporan.xt.

Za početak, SPUSTI RAMENA!

Priča o stresu i ramenima je već dosadna. U svakom slučaju, povremeno ih spustite. Bez obzira na to koliko teško bilo breme koje trenutno nosite. Spustite ramena i udahnite…

Vaš stav prije. Da, kobase u predjelu podpazušja su neminovne - čak i ako ste mršavi!!!

1. IZDUŽI VRAT – Pokušajte izravnati gornji dio leđa, kao a ste ih prilijepili za zid. Koristeći mišiće vrata, podignite vrh tjemena prema stropu, idužujući i vrat. Pritom će se kralješci razmaknuti rasterećujući diskove i oslobađajući napetost. Brada ne smije gledati prema gore, već se treba vratiti unazad kao kad se ladica vraća na mjesto…

Izduži vrat! Sada je vaša postura elegantna, a kobase su prošlost!

2. ISTEGNI RAMENA – uhvatite se za sjedište ili još niže, za noge stolice. Podignite pogled ispred sebe, izdužite leđa i vrat kao u vježbi 1. Ne popuštajte hvat! Osjetit ćete kako se mišići ramena istežu i opuštaju… Nemojte se boriti protiv toga i čupati sjedište prema gore. Laktovi nek ostanu pruženi i pustite da čvrsti hvat vaših dlanova odradi svoje!

Prirodan položaj kralješnice homosapiensa 21. stoljeća

Homo erectus 🙂

3. ODGURNI LAKTOVIMA NASLON STOLICE – baš to! Gurajte svom snagom i izbacite prsa! Nek se lopatice približe i nek vas malo zabole međulopatični mišići. Nek se sjete da su odgovorni za uspravno držanje prije nego devolucija uzme maha i opet nas spusti u četveronožni položaj!

Gurajte kao da se želite odgurnuti unaprijed

Jesam li napomenula da vaše radne obveze neće nikud nestati? Ne, ona su i dalje tu i čekaju samo vas… Ali imali ste svojih par minuta bijega i priskrbili ste novi kisik svome mozgu, da još efikasnije rješava iste te obveze!

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me