Ljetni minestrone

Ljetni minestrone

Ljetne vrućine tjeraju nas da tijelo opskrbimo dovoljnim količinama tekućine. To ne mora uvijek biti voda. Dobar je i nezaslađeni čaj i to topao jer toplina ljeti potiče na znojenje, a znoj rashlađuje tijelo. Tekućinu dobivate i kroz juhe, a ima li boljeg od ukusnog ljetnog minestronea. Sada treba iskoristiti svo bogatsvo koje nude tržnice, a ako se uistinu potrudite u njemu se može naći i do deset vrsta povrća.

Sastojci za 4 osobe:

  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 manja kapula (ili poriluk)
  • 2 stabljike celera
  • 2 mrkve
  • 1 veća tikvica
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 litra povrtnog temeljca (ili obične vode)
  • 100 g smrznutog graška
  • 100 g smrznutog boba
  • 100 g cvjetače
  • 100 g blitve
  • svježi bosiljak
  • svježi peršin
  • sol, papar

Priprema: Kapulu ili poriluk prepoloviti i nasjeckati na tanke ploškice (ako koristite poriluk dobro ga operite). Stabljiku celera i mrkvu nasjeckati. Lonac staviti na vatru, kad se malo zagrije dodati maslinovo ulje, kapulu, celer i mrkvu. Dinstati oko osam minuta. Dodati nasjeckani češnjak, nakon par minuta bob (po želji mu možete ukloniti opne) i grašak. Nakon 4 minute dodati tikvicu narezanu na kockice i cvjetaču (odvojite što manje »cvjetiće« ili ju jednostavno narežite). Podliti povrtnim temeljcem ili vodom (ako koristite vodu tada začinite solju i paprom). Kuhati 10 minuta u poklopljenoj posudi. Na kraju dodati blitvu narezanu na trake. Otklopiti i kuhati još dvije minute. Na kraju dodati nasjeckani bosiljak i peršin i poslužiti.

U ovakav minestrone možete dodati i druge vrste vama omiljenog povrće, a jednako tako s popisa možete maknuti neko koje ne volite vi ili vaši ukućani. Obogatiti ga možete prethodno kuhanim ječmom, a ako volite minestrone gušće konzistencije možete ga zgusnuti žlicom psyllium ljuskica ili s dvije žlice zobenih pahuljica.

Komentari