Bananoled by Ana Brajdić

Bananoled by Ana Brajdić

Banana je voće dostupno tijekom cijele godine. Podjednako je vole veliki i mali, a zahvaljujući kori koja se jednostavno uklanja njeno je „meso“ zaštićeno od svih vanjskih utjecaja. Često ju konzumiramo kao međuobrok, a poboljšat će okus svakom smoothieju.

Bogata je ugljikohidratima i dobra je kao brzi izvor energije za kojim često posežu sportaši. Jedna banana ima oko 105 kalorija, a od vitamina nudi A, C i B6, dok od minerala ima nešto željeza, i puno kalija. Ako nakon što pojedete bananu osjetite da vam se poboljšalo raspoloženje to je zato što banana sadrži aminokiselinu triptofan, koju tijelo pretvara u serotonin. No možda najvažniji sastojak banane je već spomenuti kalij koji je važan za mišićne kontrakcije i pravilan rad živčanog sustava. Osim kao samostalan obrok ili u smoothiejima u kojima se salaže sa svim vrstama voća, ali i lisnatog povrća od banane se može napraviti i sladoled. S nama je recept za Bananoled podijelila članica Centra Miketa, Ana Brajdić.

Sastojci: 3-4 banane, po želji maslac od kikirikija, čokolada, šumsko voće
Priprema: Nekoliko banana narezati na kolutiće i zamrznuti u vrećici za led u škrinji. Nakon što se zaledi nakidati zaleđenu masu na manje dijelove i blendati dok se ne dobije gusta ljepljiva masa. Po želji dodati maslac od kikirikija, šumsko voće, malo čokolade ili što god volite. Ana nije dodavala ništa i kaže da je jednako ukusno. Smjesu vratiti u škrinju na nekoliko sati i Bananoled je gotov. Konzistencijom i okusom – čisto savršenstvo za bananaljupce.
Komentari
×

Zanima me