Kettlebell Dead Lift

Kettlebell Dead Lift

Za razliku od sportskog, kojemu je cilj podignuti čim veću kilažu do kukova, s Kettlebellom se Dead Lift poučava kao primarni ljudski pokret. To je najfunkcionalniji pokret koji ljudsko tijelo može napraviti te je izraz  snage cijelog tijela. Puno mišića sudjeluje u ovom pokretu. Ako je kilaža dovoljno velika, sudjeluju čak i mišići lica.
Naglasak je na pokret kukovima (hip hinge) iako se lagano gibaju koljena i skočni zglob.

Stanite iznad Kettlebella. Kettlebell treba biti ispod vašeg centra, noge u širini kukova a stopala gledaju lagano prema van (ne više od 45 stupnjeva). Koljena uvijek moraju pratiti liniju nožnih prstiju (ne smiju ići prema unutra ili van) te se ne bi trebala gibati prema naprijed. Duboko udahnite te spustite ramena,  koja ne smiju ići prema ušima.

It´s all about the hips. Dead Lift NIJE Squat.

Spuštajte se lagano dolje prema Kettlebellu s „dugačkim rukama“. Leđa moraju biti cijelo vrijeme ravna, a pogled je prema horizontu (kao da gledamo nešto u daljinu). Gibanje mora biti iz kuka, a ne iz koljena. Osjećaj je kao da ćemo stražnjicom dotaknuti zid.  Velika napetost se treba osjetiti u stražnjoj loži natkoljenice. Čvrsto uloviti kettlebell te pokušati polomiti dršku čime aktiviramo Latisimuss dorsi (široki mišić leđa). Nakon ove pozicije spremni smo za ustajanje. Tijelo treba biti kao opruga, a tenzija se treba osjetiti u cijelom tijelu.

Stanite ispravno, čvrsto i ponosno.

Donja pozicija tijela u Dead Liftu ovisi o proporcijama svakog vježbača, ali univerzalno pravilo je da ramena moraju biti viša od kukova, a kukovi trebaju biti viši od koljena. Dobro je ostati u donjoj poziciji  te malo promatrati kako se tijelo ponaša. Kada ste spremni da se ispravite trebate osjetiti identičnu tenziju u rukama i nogama.

Cijelo tijelo se mora gibati kao cjelina, kukovi i ramena idu zajedno gore. Pete guramo jako u pod, a kukove prema gore i naprijed. Naravno da leđa moraju biti cijelo vrijeme ravna, a gibanje je iz kukova. U gornjoj poziciji cijelo tijelo je „zaključano“ kao da radimo PLANK. Tenzija trbuha, natkoljenica i stražnjice a disanje cijelo to vrijeme treba biti plitko. Gornju poziciju zadržati par sekundi.

Par načina kako da dobijete idealnu poziciju za kukove.

Za početak treba vremena da se tijelo prilagodi ovoj poziciji, koja nije baš svojstvena današnjem čovjeku. Moram li naglasiti da sve radimo bosi, tako da nema povišenja peta i zračnih jastučića. Stopala trebaju osjetiti podlogu.

Ne pokušavajte izigravati Quasimoda dok radite s težinom. Kralježnica vam to neće oprostiti.

Dead lift je baza od koje krećemo. Naravno da treba vremena da se usavrši a tijelu da se prilagodi na novi pokret. Nekima će trebati duže, nekima kraće da svladaju ovu vježbu ali bez Dead Lifta nema Swinga a bez Swinga nema ničega.
U slijedećem broju ćemo se pozabaviti raznim varijacijama Dead Lifta i nekim korekcijama same tehnike.
Do čitanja.

Aleksandar Miketa

Foto Kristijan Vučković

Uvijek se može naći rješenje.

Komentari
×

Zanima me