Dvije, tri o detoksikaciji

Dvije, tri o detoksikaciji

Sa sazrijevanjem i izlaskom iz procesa sustavnog obrazovanja koje usmjerava naš pogled u određenom smjeru, postajemo sve svjesniji okoline u kojoj živimo; radimo i uživamo. Sve nam je jasnije da neke stvari nisu baš onakve kakve bi prirodno trebale biti i da većina našeg okruženja kao da namjerno prkosi univerzalnim prirodnim zakonitostima na svim razinama.

Naravno da se u takvom okruženju ne osjećamo dobro. Problem seže još dublje – većina ljudi se ne osjeća najbolje ni u svom tijelu. Uglavnom nam se svakodnevni, sitni razgovori svode na žaljenje tipa: „Joj kada će prestati kiša, joj kako je vruće, šta nam rade ovi u vladi, joj sve me boli ali nema veze ilovača sve liječi…“

Zamislite ovakvo jutro: budite se, naspavani ste i  odmorni, ne boli vas ništa i sretni ste bez obzira na meteorološke prilike.

Ne namjeravam vam prodavati skupe tretmane od kojih ćete se osjećati bolje, niti kozmetiku ili dodatke prehrani. Naime, ne radi se ni o čemu što trebate dodati svom životu da biste se osjećali i da biste funkcionirali bolje, upravo suprotno – treba se riješiti sadržaja. Ili ga, u prvu ruku, zamijeniti za kvalitetniji. Na žalost, jako smo skloni nagomilavanju stvari, umjesto eliminaciji tj. detoksikaciji. Ništa što možete dodati svojoj rutini vam ne može pomoći ako iz nje ne izbacite ono loše.

Za početak (a i kraj) evo par naputaka za što ugodniji i dugotrajniji boravak u svom tijelu:

Izbacite:

 1. Cigarete
 2. Alkohol
 3.  Šećer
 4. Mesne prerađevine
 5. Rafiniranu i procesiranu hranu (junk food, pekare, hranu iz vrećice)
 6. Gazirana, obojena i zaslađena pića
 7. Agresivna sredstva za čišćenje i pranje
 8. Loše higijenske potrepštine (kupke, šampone, paste za zube, higijenske uloške…)
 9. Lošu plastiku za pakiranje hrane. Staklo je najbolje, ali ako koristie plastiku neka na poleđini
 10. zdjelica stoje brojevi 1, 2, 4 i 5
 11. Izbjegavajte hranu, piće i kozmetiku koja miriše na plastiku (čudan sintetski miris)

Ubacite:

 1.  Što više prirodno uzgojenog povrća i voća u bilo kojem obliku (salate, sokovi, kuhano..)
 2.  Vodu i biljne čajeve (zeleni, bijeli, kopriva..)
 3. Spavajte makar 8 sati dnevno (ako možete ugasite se i popodne na koju minutu)
 4. Posjetite saunu (barem svaka 2 mjeseca)
 5. Post (idealno je 1 mjesečno ne jesti nekih 16 do 20 h, ali morate piti vodu)
 6. Vježbajte (ako već vježbate, onaj dan kada nemate trening ubacite neko lagano istezanje i mobilizaciju)
 7. Pročitajte etiketu na hrani koju kupujete (ako nešto ne razumijete ili ne znate što je – ne kupujte; zapišite, te na internetu potražite objašnjenje te tvari. Inače, prirodna aroma je sve što je došlo iz prirode npr. hrđa željeza, nafta, jajašca sjevernoatlantske bube…)
 8. Spirulinu (super alga koja će vam podignuti razinu energije i pojačati imuno sustav)
 9. Med ili Steviu (za zaslađivanje)
 10. Podržavajte lokalnu zajednicu (izmjenjujte robu). Ovo nema direktne veze s detoksikacijom, ali će pomoći da dobijete recimo dobro voće i povrće.

U svakom slučaju, pokušajte iz života izbaciti višak na svim razinama. To uključuje i loše ljude (odnosno one koji vama ne pašu), loše navike, lošu hranu, loše osjećaje. Počnite biti obazriviji prema drugima. Na taj način ćete privući kvalitetnije ljude i situacije u život.

Tea Miketa

Komentari