Što nakon treninga?

Što nakon treninga?

Odradili ste trening i što nakon njega. Najbitnije je da ne idete na kavu. To napravite nekih 30 do 45 minuta prije treninga (čista kava s medom je moj favorit). Kava je stimulans, pa ako ga već koristite, najbolje je da to učinite prije fizičkog napora.

Nakon treninga je najbitnije da istrošenom i umornom tijelu priskrbite potrebne nutrijente za rekuperaciju i izgradnju. Tijekom treninga potrošili smo energiju koju treba i vratiti i obnoviti. Mišići su umorni i traže zasluženi odmor. Tijelo traži nešto zdravo i hranjivo, s brzom resorpcijom. Ne, ne pišem o pivu, ali postoji zanimljiva priča i o tome.

Najbolji obrok nakon treninga je zapravo napitak koji bi se trebao sastojati od proteina. Najbolji je whey protein ili sirutka. Sirutka je ona vodica koja nastaje kada se radi sir (ukratko). Najbolje je koristi čisti whey protein bez okusa, boje i ostalih dodataka. Dodatke si slobodno možete sami dodati.

Ovo je tablica biološke iskoristivosti proteina:

Whey Protein Isolate (WPI) – izolat proteina sirutke – 159
Whey Protein Concentrate (WPC) – koncentrat proteina sirutke – 104
Jaje – 100
Mlijeko – 91
Bjelanjak jajeta – 88
Piletina – 79
Kasein – 77
Soja – 74
Whey se jako dobro i brzo resorbira tako da je to idealan izbor. Mjerica Whey proteina (skoro uvijek) se dobije u kutijama/ako ne onda se uzima po serviranju/cca 30gr) i 3dcl vode.

Evo par recepata:
1. Čisti whey protein s vodom.
2. Whey s organskim kakaom, steviom ili medom i đumbir u prahu.
3. Whey s bananom, cimetom i maca prahom
4. Whey s jagodama (ili ostalim bobičastim voćem), šaka mladog špinata i bademovo mlijeko.
5. Whey s kokosovim mlijekom.

Whey možete pomiješati s bananom i mlijekom

Slobodno budite kreativni, ali ne pretjerujte. Uvijek započnite mjericom od 20 do 30 grama proteina. Dodajte si neku tekućinu: voda, napitci od zobi, riže, badema i kokosa imaju određeni dio šećera (to uzmite u svoj kalorijsku računicu), ali i okus. Možete ubaciti neku voćku za poboljšanje okusa, ali i neke od ostalih suplemenata.

Ovo su sve tekući obroci i idealna rekuperacija nakon treninga. Uvijek si možete i sami napraviti brzi polutekući obrok, nešto slično kašastom soku koji u sebi ima proteine. Ipak, naša tijela su jedan veliki protein koji ide na šećer. Slobodno pronjuškajte po našoj stranici sigurno ćete naći neku ideju za ukusan postworkout meal.

Aleksandar Miketa

Komentari