Istezanje, da ili ne?

Istezanje, da ili ne?

Istezanje ili obožavamo ili ga se užasavamo. Draga kolegica, kondicijska trenerica mi se potužila da neke cure znaju pobjeći sa završnog dijela treninga jer im ne pada napamet da se istežu. Kolegica koja vodi plesačku skupinu priznaje da se njeni klijenti obožavaju istezati nakon odrađenog sata iako su hipermobilni. Istina, kad poliježu po tatamiju više ne znam čija je noga, a čija ruka gdje, pa se zapitam treba li zvati hitnu pomoć ili je to njima stvarno normalno. Imala sam prilike raditi s obje skupine i istina je: svi vježbači vole ono što im ide!

Istezanje je bilo isticano kao neophodno zatim je došlo na zao glas, radilo se prije treninga pa se došlo do zaključka da ga je bolje raditi poslije treninga, nastajale su metode vježbanja koje u jednom satu sadrže podjednak broj vježbi istezanja kao i snaženja.

Tko je u pravu?

Općenito je teško govoriti jer svaka metoda ima svoja pravila koja su za nju najbolja. No, postoji nekoliko osnovnih pojedinosti koje bi svaki trener trebao znati, kako bi uputio svoje klijente kada vidi da griješe.

Tri istine o istezanju

1. Bez kvalitetnog obrasca disanja, tijelo će istezanje doživjeti kao nasilje i dodatni stres. Neće se riješiti tenzije. A o disanju više pročitajte ovdje

2. Ako vas tijelo »pita« da neki dio iznova i iznova istežete, najvjerovatnije ste pogrešno shvatili poruku. Takva se mjesta glasaju čudnom zatezanjima, strujanjima i napetošću. Često se nalaze u predjelu kuka, sakroilijakalnih zglobova, prepona i vanjskih odmicača kuka. Rezultat je da zapomaganje ozloglašene muskulature ne prestaje. Zašto? Jer se najčešće radi o mišiću kojeg uopće ne treba istezati. Njegovo glasanje je zapravo vrlo često znak slabosti i on traži da ga se jača, a ne isteže.

3. Ako istezanje ne pruža osjećaj ugode, nemojte ga raditi. Ako vam je pak u istežućem položaju previše ugodno, također ga nemojte raditi. U prvom slučaju možda ne istežete pravo mjesto pa tijelo šalje signal da prestanete. U drugom: istezanje vam ne treba. Uhvatite se rada na snazi!

Za efikasnije istezanje

1. Ako prije istezanja izmasirate dio kojeg želite istegnuti foam rollerom ili lopticom za baseball, dobit ćete potpun efekt. Ako je tenzija u nekom dijelu tijela prejaka, samim istezanjem neće je se riješiti. Istegnut ćete okolno tkivo, ali ne i ono na što ciljate.

2. Tenzija će se vratiti ako nakon što izmasirate i istegnete mišiće ne odradite i snaženje mišićne skupine koja zbog gore navedenih hiperaktivaca nije dovoljno radila. Kažemo da je taj mišić ili skupina mišića inhibirana

3. Dok istežete neki dio, pokušajte osjetiti što radite. Osjetite u kojem je položaju vaše stopalo, noga, kuk, zdjelica i ostatak tijela. Svakim izdisajem šaljite poruku opuštanja i obnavljajte vašu neuromuskularnu komunikaciju u oba smjera, iz mozga prema periferiji kao i izvana prema mozgu.
Ako mislite da tapkate u mraku i gubite se između prve tri točke, trebate odraditi Neurokinetic therapy testiranje. Tim se pristupom točno određuje koji mišići ili skupine se trebaju istezati, a koji zatezati. Vrlo često istezanja nisu potrebna na istoj strani tijela, pa je dobro znati od kuda početi.

I zapamtite, svaka kretnja započinje u mozgu!

Tea Miketa

Komentari