Saša je svojom voljom i trudom pomakla granice

Saša je svojom voljom i trudom pomakla granice

Saša je poduzetnica iz Zagreba. Iako je tek u kasnim dvadesetima, nosi se s poremećenim metabolizmom uslijed oštećenja probavnog sustava, skoliotičnom kralješnicom i artrozom napadnutim zglobovima. Ima toga još, ali za početak i ovo je sasvim dovoljno.

Unatoč dijagnozama, izgleda vrlo vitalno i ljupko, pa na prvi pogled čovjek nikad ne bi pomislio da živi u konstantnim bolovima. Doselivši u Rijeku, među malobrojnim riječkim poznanicima tražila je informaciju o tome gdje bi ona, obzirom na trenutno loše fizičko stanje, mogla vježbati. Dobila je našu web adresu, te promotrivši fotografije upitala osobu koja joj je dala kontakt – je li sigurna da je baš taj Centar Miketa mjesto za nju i njene probleme. Činilo joj se da smo na slikama malo pre veseli, možda čak i neozbiljni. Vjerovatno je željela reći nedovoljno profesionalni, ali Saša je fina mlada poduzetnica, pa je bila taktična.
Vježbačica koja nas je preporučila je čvrsto stajala iza svojih stavova i inzistirala da Saša nazove baš nas.
I tako je započela naša avantura koja traje već dvije godine!

Apsolutno povjerenje

Sašu je boljelo sve. U svakom, pa i onom najmanjem pokretu ona je osjećala zatezanje na nekom mjestu, bolove u zglobovima ili makar u želucu. Poseban dodatak su bile vrtoglavice. Nije mogla podići ruke u položaj paralelno s tlom, a ni više od toga. Bolovi u leđima su bili konstanta. Lijeva noga je neprekidno trnula, a u desnom ramenu je bila upaljena burza.

Jednostavno, jedva da je bilo ikakve mogućnosti da se pristupi vježbanju. Presudila je njezina otvorenost, vedar i zdrav duh i apsolutno povjerenje da može biti samo bolje. Koliko god komplicirano opis njenih problema zvuči, takvog vježbača možete samo poželjeti na svom tatamiju! Svoje klijente nikad ne identificiramo s njihovim poteškoćama, oni su osobe. A osoba je skup karakteristika, sposobnosti, ponašanja. Osoba nije skolioza!

Počeli smo s korekcijom obrasca disanja i tako su stvari postepeno krenule na bolje. Nastavili smo s pozicioniranjima i DNS terapijom, a riješivši se većine bolova s vremenom stigli do pravilnog iskoraka, čučnja i podizanja ruku iznad glave.

Uspjeh u tretiranju skolioza

Naša prva druženja smo zvali terapija, a danas već radimo polutreninge (izraz kojeg smo Saša i ja izumile) koristeći male kilaže. I ljudi sa skoliozom i bolovima žele imati duge noge i dobro dupe, a mi se u Centru trudimo da im pomognemo i u tome.

Ta je mlada osoba neuništivog optimizma i nepoderivog duha, svojom voljom, trudom i zalaganjem pomakla granice.

DNS terapija (dynamic neuromuscular stabilisation) pokazuje veliki uspjeh u tretiranju skolioza, postporodiljnih problema uzrokovanih slabošću abdominalnih mišića i mišića zdjeličnog dna pa čak i upalnih procesa u zglobovima. Možda budete radili s kovrčavom terapeutkinjom u Adidas suknjici za tenis, a možda baš taj dan obuče nešto pristojno. Kosu neće peglati. Ali vama će biti bolje!

Aleksandar i ja smo možda stvarno neozbiljni, iako mi volimo misliti da smo zapravo duhoviti. U svakom slučaju, svoj posao shvaćamo ozbiljno i volimo ljude s duhom!

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me