Rade: Puno sam naučio o sebi, a bol je nestala

Rade: Puno sam naučio o sebi, a bol je nestala

Nakon 4 mjeseca oštre boli koja se spuštala iz stražnjice prema koljenu, mjesec dana standardne (HZZO) terapije i brojnih „stručnjaka“ koji su mu nudili dobronamjerne savjete, Rade je odlučio iskoristiti poklon bon što mu je dala njegova djevojka i otići kod Mikete na masažu.

– Očekivanja nisu bila visoka, više tipa – samo nek mi nekako umanji bol. No, ubrzo nakon dolaska shvatio sam da se ne radi o masaži već o cjelovitom pristupu tijelu i zdravlju, govori Rade. Ovo je njegova priča.

„Seansa je počela mjerenjem i razgovorom tijekom kojeg je Aleksandar pokušavao otkriti uzrok, odnosno uzroke moje ozljede/stanja. Zanimali su ga detalji: operativni zahvati iz prošlosti, navike, prehrana, zanimanje, količine stresa, postura… Najviše sam ostao impresioniran lakoćom kojom mi je odgovarao na pitanja koja sam i ranije postavljao svojim fizioterapeutima, specijalistima i ostalim stručnjacima od kojih sam dobivao nekonkretne informacije poput „to je tako kako je“, „to se dešava“, „popij tabletu“, „miruj pa će proći“ i slične univerzalne odgovore. Ubrzo nakon početne evaluacije, Miketa mi je natuknuo nekolicinu najvećih fizičkih nedostataka koje imam i identificirao ukočenost muskulature donjih leđa kao primarni problem kojeg treba ukloniti, imajući u vidu širu sliku i uzroke boli. Masaža je bila vrlo neobična, to je valjda kombinacija tih stotinjak seminara koje je pohađao, ali i djelotvorna. Nakon što sam iskoristio poklon bon masažu, osjećao sam se 25 posto bolje i 50 posto pokretljivije, no vratio sam se svojoj standardnoj HZZO terapiji – Mikete su otišle na godišnji, a meni su, u međuvremenu, preostala još dva tjedna fizikalne.

Nakon mjesec dana obične terapije nisam osjetio veliki napredak, možda 10 do 20 posto manje boli. Naučio nisam ništa, rehabilitacija nije bila mnogo drugačija od one koju su mi „propisali“ za oporavak od operacije ACL na lijevom koljenu dvije godine ranije. Stoga sam se odlučio vratiti Miketi koji se vratio s meni predugog, a njemu vjerojatno prekratkog godišnjeg odmora. Dogovorili smo se za početnih 10 treninga i krenuli na posao. Rezultati su bili odlični, prvi put nakon nekoliko mjeseci mogao sam samostalno navući čarape ili recimo dotaknuti prstima pod. Bol se također povukla za dobrih 50 posto, no možda i najbolji dio treninga s Miketom bio mi je sam proces učenja i shvaćanja koliko zapravo malo znam o sebi i o ljudskom tijelu generalno. Tu sam ostvario najveći napredak i želju za dodatnom edukacijom, kako bi ubuduće bio zdraviji i izdržljiviji.“
Komentari
×

Zanima me