Utjeha nije u hrani

Utjeha nije u hrani

Znaš da nije dobro jesti na večer. I znaš da zapravo uopće nisi gladna. Energija koja ti nedostaje dolazi iz nekog drugog izvora.

Eh, da; ima i takvih dana kad osjećaš da je svaka zaliha energije jednostavno isparila. Kad te večer zatekla prije nego si uspjela obaviti sve što MISLIŠ da trebaš, kad su tvoji voljeni nezadovoljni količinom pažnje koju si im kroz dan podarila (mamamamamama…), a povrh svega toga ipak uopće nisi imala sekunde za sebe. Znači, primarne potrebe su luksuz: jela si u letu, pišala krišom, a o predahu nisi smjela ni pomisliti. A nadala si se da ćeš uspjeti biti kreativna!

Nakon takvog se dana u čovjeka useli sumorna praznina, jedna posebna vrsta iscrpljenosti za koju ti se čini da je ništa ne može popuniti. Ili ipak može? Hrana, možda? Hrana kao utjeha, hrana kao gorivo, hrana kao nadomjestak za potrošenu energiju i nagrada za trud, hrana kao šansa da budeš sama sa sobom samo pol sata na današnji dan. Odnosno noć.

Znaš da nije dobro jesti na večer.
I znaš da zapravo uopće nisi gladna. Energija koja ti nedostaje dolazi iz nekog drugog izvora.

Sjedaš pred ekran, a tamo te u zasjedi iščekuje banda koja na tebe ispaljuje milijun reklama za prehrambene proizvode, redom nareske, grickalice i slatkiše.

 

Kako se oduprijeti?

1. Pokušaj primijetiti da se uopće ne reklamira hrana, već samo prehrambeni proizvodi, prerađevine. Jabuke, mahune, heljda i kelj ne trebaju reklamu.

2. Broji reklame za prehrambene proizvode i smij se jer si prokužila njihovu namjeru. Iduća će biti za neki preparat protiv nadutosti, bolova u želucu i ublažavanje kiseline. Tebi to neće trebati jer si pametnija od toga!

3. Na vrata hladnjaka zalijepi svoju sliku u kupaćem iz najboljih dana – znaš tu foru i ne pali? Evo što pali! Zapravo se više radi o gašenju. Izvadi lampicu iz hladnjaka. Tako navečer nećeš imati savršen pogled na carstvo ispod neona.

Kako popuniti sumornu prazninu?

1. Ako imaš s kime; vodi ljubav! Možda čak pogodiš pravi trenutak dok se vrti reklama za tablete za potenciju 🙂 Vođenje ljubavi je poštena izmjena energije koja će baš kvalitetno nadomjestiti sumornu prazninu :-).

2. Kupka! Mirišljave soli i puno pjene zvuči super, a za one koji imaju tuš kabine preporučujemo samo dugotrajnije tuširanje uz omiljenu muziku. Pjevaj! Susjedi će misliti da si luda, al’ hej, oni ionako bulje u one puste reklame za keksiće, čokoladice i čips. Ako su oni normalni nek ti bude drago da nisi u njihovom krdu.

3. Poslušaj neku vođenu meditaciju. Na Youtube kanalu ih ima puno. Legneš u krpe, zatakneš slušalice i pritisneš tipku na mobitelu. Ili jednostavno spavaj. Dobar će te san napuniti energijom, a novi dan će započeti s jednim bodom u plusu jer si uspjela u svojoj jučerašnjoj namjeri!

A što ti je zapravo cilj? Biti i ostati što duže zdrava. Osjećati svoje tijelo. Reći drugima da se može!

Tea Miketa

Komentari