Ne zanemarujte vlastite potrebe

Ne zanemarujte vlastite potrebe

U školama nas uče potpuno pogrešno: naša klima se odlikuje duuugim toplim ljetima i kratkim zimama. Čista laž.

Ljeta počinju sredinom srpnja (mi smo grijati prestali tek u lipnju), a škola počinje već početkom rujna. Da, toplo je i lijepo, ali to više nije ljeto. To je stres, obaveze, ustajanje u 6 ujutro, kolone na cestama do grada, čekanje pred dvoranom da mala odradi trening parkura/violine/baleta, vikend-rođendani po igraonicama zbog kojih ne možeš na dugo željeni vikend-izlet, kuća-posao, poznate riječke kiše i poplave, sve kraći dani; i evo nam zime. Opet Božić, opet kolači i opet hvatanje odmora na mahove, a još uvijek niste izgubili onih par kila viška od prošlog Božića.

Ponekad vam se čini da ste zapravo živi jedino ljeti, kad je sasvim normalno ležati polugol na podu i uopće ne gledati na sat. Ali, to je već tema za neki drugi članak.

Ali evo, godišnji je gotov i počela je škola. Od silne želje da zadovoljite sve svoje voljene i priskrbite im potrebnu njegu i skrb, potpuno zanemarujete svoje vlastite potrebe. Tijelo vam se iz dana u dan mijenja sukladno djelovanju sile teže i to vas unesrećuje, a skupi tretmani za zatezanje pomažu samo kratkoročno jer sila teža se unatoč kozmetičkom tretmanu nije ugasila. Shvaćate da treba zasukati rukave i uhvatiti se fizičkog posla i vi ste čak i spremni na to: znoj, muku i upale mišića. Ono na što niste spremni je da prepustite kućnu kontrolu iz svojih ruku dva puta na tjedan i kažete sami sebi: moja obitelj može preživjeti bez mene ponedjeljkom i srijedom od 19/30-21/00 dok sam ja na treningu. Dajte im malo kredita, oni to stvarno i mogu.

Zašto početi s treninzima u rujnu?

1. Imat ćete osjećaj da radite nešto dobro za sebe, a vaši najmiliji zaslužuju najbolje. Vi ste tu za njih, zar ne? Pa onda neka dobiju najbolju varijantu vas. Ne možete pomoći drugima ako sami sa sobom niste OK.

2. Tih sat vremena na tatamiju će biti vaša meditacija, vaše vrijeme za psihofizički osobni update, vaša sigurna zona u koju nitko izvana ne zalazi. Ukućani će primijetiti kako trening utječe na vas, pa će se i sami potruditi da dobijete tjednu porciju vježbanja :DA, možda shvate i koliko im je zapravo dobro kad Vas nema u kući te nađu neke zajedničke zanimacije.

3. Shvatit ćete da Vam sila teža zapravo i nije baš toliki neprijatelj, da se mišići počinju poznavati ispod naslaga potkožnog masnog tkiva, da je koža zategnutija i da izgleda mlađe i da vam hlače više nisu uske.

4. Neki bolovi koje ste pripisivali svojoj godini proizvodnje više se ne javljaju na dnevnoj razini, bolje spavate i s manje problema ustajete ujutro. Snažniji ste, lakše se nosite s dnevnim obvezama i fizičkim aktivnostima. Tko zna, možda s vremenom poželite i planinariti ili početi voziti biciklu.

5. Treba Vam odskočna daska. Neka rujan bude Vaša! Ne dozvolite da Vas i ove godine tuđe obveze progutaju i da se opet nađete u vrtlogu poslovnih i kućnih aktivnosti negdje oko Nove godine, umorni i bez daha.

U našem Centru možete dobiti sve upute vezane uz grupne i individualne treninge, kao i postrehabilitaciju. Trebate li program prehrane, mi smo tu za Vas. Idemo, vrijeme je upravo sad!

Tea Miketa

Komentari