Da ljeto potraje

Da ljeto potraje

Silno želite zadržati ovaj ljetni osjećaj opuštenosti, kada ništa ne morate raditi? Sol na preplanuloj koži, stopljenost s prirodom, sjedenje na zidićima, gole i bose noge, otvoreni prozori, pljuskovi od kojih se ne smrzneš nego te osvježe… To je ono što smo čekali cijelu radnu godinu.

Obično mislimo da je uzrok stresu naš posao, škola, obveze općenito te nemanje dovoljno vremena za ono i one koje volimo.

I to je točno. Ipak, ono što nam zapravo crpi najviše energije je naša nepovezanost s prirodom.
Obuvanje cipela i slojevito odijevanje su prva barijera. Dugotrajno sjedenje na stolicama u zatvorenim prostorijama, šetnje šoping centrima umjesto livadama su druga. Udisanje tuđih izdisaja umjesto kisika, nedostatak vitamina D zbog malo sunca i nedovoljno kretanja glavne su odlike hladnih ili kišnih dana.

Takvim se ponašanjem mi ljudi ne prilagođavamo prirodnim uvjetima nego nastojimo zavarati prirodu. Zatvaramo se u svoje ljušture i distanciramo od nje.
Za kratkih dana kada Sunce zalazi već oko 17, mi ne odlazimo ranije na počinak, nego maltretiramo naš limbički sustav paleći svjetla i ostale elektronske uređaje. Pokušaj prirodnog lučenja melatonina propada, jer: bi svjetlost. Opet!!!
Sva dostignuća znanosti ovdje su da nam služe. Pa bilo bi stvarno čudno da ne uključujemo grijanje nego se nastojimo prilagoditi zimskim uvjetima. I zašto ne popričati u 2 ujutro s prijateljem koji živi u Americi kad već imamo struju i internet?

Ali kako onda nadoknaditi nedostatak povezanosti s prirodom u zimske, kratke dane? Naš prijedlog je da počnete nešto trenirati. Na primjer kod nas!

Izut ćemo vas iz cipela! Zatim ćemo vas natjerati da se osjećate ugodno u kratkim rukavima podizanjem vaše vlastite tjelesne temperature. Strovalit ćemo vas na pod i poticati vas da se po njemu valjate. Potom ćete puzati. Pa dizati nešto teško. Prozor će cijelo vrijeme biti otvoren.

Naučit ćemo vaše tijelo pravilnom disanju i pravilnom pokretu, osnažiti ga da lakše podnosi dnevni stres i prokrviti ga da kisik dođe u svaku stanicu. Ali najvažnije od svega je to što ćete u tih sat vremena za sebe, s drugima podijeliti puuuno osmjeha i iz dvorane izići osjećajući svaku svoju stanicu.

Ne brinite, pod je zapravo 2.5 cm debeo tatami kojeg dezinficiramo!

Tea Miketa

Komentari