Jedete malo, a debljate se?

Jedete malo, a debljate se?

Većina poznatih životinja bi u pustinji uginula zbog nedostatka hrane i vode, no deva živi sasvim pristojno. To je stoga što sa sobom, na leđima, nosi vlastiti lunch paket u vidu grbe u kojoj sprema masne zalihe. Oko trbuha ima obloge od vode spremljene za sušne dane.

Deva je savršen primjer prilagodljivosti tijela na svakakve klimatske, životne uvijete.
Slično funkcionira i tijelo čovjeka, kada je na snazi period suše. Ako u svoj organizam ne unosite dovoljno hrane i vode tijelo će se pobrinuti da potrošnju svede na minimum, a sav “višak” spremat će u lijepe vrećice po trbuhu, na bedrima, oko koljena, gležnjeva, u podbradak…
Taj će višak čekati svoj trenutak: kod deve bi to bio dugotrajni put pustinjom prilikom čega bi se grba ispraznila. Nakon toga bi ona u nekoj oazi opet napunila svoju grbu i vodene vrećice kao zalihu za kasnije. No, ne gibamo li se mi ljudi dovoljno, naša zaliha će se samo taložiti.

Rješenje?

1. Nađite vremena za kvalitetan obrok. Sve što se ne reklamira i ne prodaje se u šarenom paketu, uglavnom je jestivo i kvalitetno. Ne bojte se hrane, naša tijela idu na hranu, ne na diesel!

2. Voda. Niste žedni? Nema veze. Pijte svejedno. Ionako ste zapravo već dehidrirali pa je tijelo isključilo alarm za uzbunu; osjećaj žeđi. Što je drugo moglo kad ga niste poslušali, nego prestati slati signale žeđi i početi revno spremati zalihicu vode po tijelu, da se nađe. Očito da su uvjeti pustinjski.

3. Gibajte se. Hodajte, plešite, igrajte se s djecom. Neka vaše tijelo poželi zamijeniti vodu i masnoću koju zadržava novom, svježom vodom i hranom!

Zamišljajte svoje tijelo kao kvalitetnu mašinu, jaki diesel motor koji se pati ako ga vozite po gradskim ulicama punim semafora. Njemu trebaju autoceste, treba mu propuhivanje dizni i cirkulacija goriva, ulja i vode po mašini. Kao što na pumpi nećete škrtariti s gorivom za svog prijatelja na četiri kotača, tako nemojte škrtariti ni prema sebi. Birajte na kojoj ćete pumpi stati i ne dozvolite da vas moranje natjera da stanete bilo na kojoj.

Natočite kvalitetno gorivo, potrošite; svaki dan ispočetka. Gas do daske i ne gledajte unatrag!

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me