Glutealna tendinopatija

Glutealna tendinopatija

Tendinopatija je ozlijeda, oštećenje tetive. Glutealna tendinopatija je upala jedne ili više od ukupno 3 tetive mišića gluteusa, koji je odgovoran za pokretanje kukova. Bol nastaje na vanjskoj i stražnjoj strani kuka pa se često može pobrkati s piriformis-sindromom i ishijalgijom, a pacijenti često misle i da ih boli kuk.

Zahvaća rekreativne trkače kada pretjeraju, a zbog oblika zdjelice i položaja kukova često pogađa pretile žene iznad 40 godina koje ne vježbaju. Češća je kod fizički neaktivnih ljudi.
Bol se javi lagano, a s vremenom i habanjem tetive ona sve više jača.
Simptomi su bol s vanjske strane kuka, bolno spavanje na toj strani, bolno oslanjanje na nogu, bolno hodanje, nemogućnost sjedenja prekriženih nogu. Nelagoda se javlja pri izlasku i ulasku iz automobila, kao i kod dizanja i sjedenja na stolicu.

Kako su simptomi slični kao i kod nekih drugih stanja, potrebno je napraviti diferencijalnu dijagnostiku da ustanovimo što zapravo tretiramo. Prije nego zgrabite pseću lopticu i počnete njome gnječiti potrganu tetivu u nadi da ćete je opustiti, napravite ove testove:

  1. Napipajte gdje Vas točno boli!
  2. Stanite na bolnu nogu i zadržite položaj 30 sekundi.
  3. Stanite na suprotnu nogu i odmičite bolnu nogu u stranu 5 puta

Ako se bol javila u sva 3 testa, pobjednik ste. Zaboravite lopticu za samomasažu i nazovite da Vam pružimo adekvatnu pomoć!

 

Imaš problem? Javi se!

POŠALJI PORUKU
Komentari