Grickalice mogu biti i zdrave

Grickalice mogu biti i zdrave

Svi volimo tu i tamo nešto grickati, uz televiziju, na poslu ili jednostavno jer nam je dosadno. A što grickati? Čipsevi, smokiji, masni i slani kikiriki ako vam je stalo do linije ne dolaze u obzir. No tu i tamo valja zadovoljiti svoju potrebu za grickanjem pa se u tom slučaju radije odlučite na grickalice iz vlastite kuhinje. Veliko kulinarsko znanje za ove recepte baš i nije potrebno.

Krenimo redom. Kikiriki je jako zdrava grickalica i to onaj neoljušteni i nezačinjen, a od njega možete napraviti namaz koji poslužite uz stabljike celera. Grickati možete i sjemenke suncokreta koje jednostavno popržite na suhoj  tavici i poslužite, a čips ne mora biti od krumpira, predlažemo onaj od parmezana, cikle i batata. Umjesto povrća za „čips“ možete poslužiti gavune ili girice pržene u kokosovom ulju.

Namaz od kikirikija

Sastojci: 200 grama očišćenog kikirikija, 2 do 4 žlice ghee maslaca (otopiti), žlica meda

Priprema: Kikiriki kratko zapeći u pećnici ili na tavici i staviti u multipraktik. Miksati u kratkim intervalima kako bi postepeno pustio svoju masnoću. Dodati malo po malo otopljenog ghee maslaca dok se smjesa ne pretvori u namaz. Na kraju umiješati žlicu meda. Poslužiti uz stabljike celera ili ga jedite samostalno (odličan je izbor u vrijeme PMS-a J )

Čips od parmezana

Sastojci: 200 grama naribanog parmezana (ne onog iz vrećice), začini prema želji: chilli, vlasac ili origano

Priprema: Naribati parmezan i prema želji pomiješati s nekim od začina. Hrpice slagati na masni papir. Zapeći u pećnici nekoliko minuta na 200 stupnjeva. Pustiti da se stisne i ohladi te poslužiti.

Čips od cikle i batata

Sastojci: 2 cikle, 2 batata, sol, majčina dušica, chilli, malo maslinova ulja

Priprema: Batat i ciklu oguliti i narezati na tanke ploške (možete se poslužiti i ribežom). Poslagati ploškice na masni papir, posoliti i začiniti prema želji te pokapati maslinovim uljem. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata. Na jednak načim možete pripremiti i krumpir ili mrkvu. Sve je bolje od kupovnog čipsa prženog u dubokom ulju.

Komentari