Zdrava prehrana i stres

Zdrava prehrana i stres

Škola, prometne gužve, nedostatak parkinga i poslijepodnevne aktivnosti… Nevoljeni posao, musave kolegice, trule vijesti na Dnevniku i polučitki blogovi za popunjavanje dnevnog praznog hoda. I meni samoj se želudac lagano steže dok pišem ovo. Hoćete li dopustiti da vas svakodnevica pretvori u čangrizava gunđala koja jedu Milku za doručak? Ona vas naprosto grli i miluje iznutra. Budući da ste vi bolji od toga i izbjegavate niske strasti, pokušavate se organizirati i tako prevladati stres. Ali, on čuči iza svakog ugla, čak i tamo gdje ga najmanje očekujete.

Sve može stvoriti stres. Čak i ono što radite da biste si unaprijedili i bolje organizirali život: briga oko zdravlja, prehrane, planiranje svakodnevnih aktivnosti i naravno, pre žestok trening.

“Zdrava” prehrana i nastojanje da svaka namirnica ima pedigre dostojan vaše crijevne flore često će nanijeti više problema nego zdravlja… Jeste li predani zaljubljenik u zdravu prehranu jer želite sačuvati zdravlje i mladolik izgled? Možda vam vaše zdravlje nije na prvom mjestu nego mir i dobro životinjskog svijeta pa ne jedete meso ili namirnice koje dolaze iz životinjskih lučevina. Ili ste na Paleo ili raw food režimu jer držite da je to najbolji plan prehrane za ljudsko biće… Vi nisteLidlić kao većina populacije koja se ne zamara razmišljanjem čime nadopunjuje svoje kalorijske potrebe, bolji ste! Odajete se iscrpnom izučavanju literature i obilaženju što online, što 3D shopova u potrazi za čileanskim grumenom labuđe mliječi i algolisnom srčikom azijske preslice umami okusa. Pričate u društvu o svojim stremljenjima u nastojanju da bližnje uvjerite u ispravnost svojeg razmišljanja.

U svađi ste s roditeljima jer su na čudu s čime da vas ponude kad ste na obiteljskom ručku. Vjerojatno si takvu misiju možete i dozvoliti. Ne mislim na materijalnu dobrobit potrebnu za kupovanje skupih, egzotičnih namirnica već na utrošak vremena i energije u odnosu na ono koje ulaže Marta koja kupuje na placi. Sve je opravdano kada to radite jer ste kulinarski ekspert pa želite svom jelu dati baš taj rijetki začin, umjetnik ste koji kreira svoje djelo u kuhinji, živite od toga pa želite biti najbolji ili jednostavno tražite rijetki lijek za nekog bolesnog člana obitelji. No, angažman koji se zove “želim zdravo tijelo i dugovječnost” vašem biću daje osjećaj sličan onome kojeg ima kockar kad prelazi prag casina u iščekivanju nove runde uzbuđenja… Stres. Od kojeg nećete biti zdravi, ne znam kako zdrav bio suplement kojeg ste iz rijetkog izvora nabavili nakon višesatnog natezanja s ekipom na forumu.

I tijelu i duhu će više prijati opušten obrok u ugodnom društvu. Bez pretjerivanja i bez gaženja sedam mora i sedam gora za njegovu pripremu.

Zahvalnost. Umjerenost. Uživanje. U život!

Tea Miketa

Komentari