Zdrava prehrana i ideja za brzi ručak

Zdrava prehrana i ideja za brzi ručak

Postoji bezbroj sistema koji zagovaraju zdravu prehranu. Svi oni navode mnoštvo dokazanih, najčešće i snažno suprotstavljenih razloga zašto su baš ti sistemi najbolji za prehranu čovjeka.

Na primjer, vegetarijanci preporučuju potpuno izbacivanje mesa iz prehrane držeći da ono izaziva različite teškoće i bolesti, te poremećaje u ekosustavu.

LCHF ekipa stigmatizira žito i sve ugljikohidrate jer nas debljaju i čine bolesnima, a meso i riba u kombinaciji sa zelenim povrćem prema njima su okosnica zdravlja i vitalnosti. Smatraju da pretjeran uzgoj soje i žitarica uništava ekosustav. Makrobiotičari zoblju baš to zrnje i sjemenje i pripremaju svoje obroke u posebnim zdjelama. Raw fooderi ne jedu ništa što je termički obrađeno iako je znanost dokazala da je čovjek silno napredovao od kad je otkrio vatru. Gluten free, lactose free, sugar free, brain free… Izbora je toliko da se u supermarketu stvarno možeš izgubiti.

Lost in a supermarket.

A bolesti i dalje postoje. Sigurna sam da je minimalno jedan od osnivača nekog renomiranog sistema prehrane umro od raka. S druge strane, neki su se bolesnici od raka koje osobno poznajem, izliječili jedući prema makrobiotičkim uputama. Neki drugi, koje također poznajem, jedu prema LCHF-u i također su pobijedili rak.

Zar ne možete shvatiti da ljudska koža nije taglia unica? Da kompleksan organizam kao što je čovjekov nikako ne možemo jednostavno kategorizirati?

Postoji toliko rasa, različitih porijekla, pripadnosti različitim životnim uvjetima, mikseva svega gore navedenog da je naprosto nemoguće utvrditi koja je jedna jedina najbolja prehrana za cijelu zemaljsku populaciju.

Cijeni tuđe mišljenje i drži se svog. Poštuj život bilo biljke ili životinje, ali želi kvalitetan i zdrav život prvenstveno sebi.

Da zdravi ručak ne mora biti komplician dokazuje i sljedeći recept. File lososa može se naći u većini škrinja, a priprema se u roku od 10 minuta, brzim prženjem na mrvici maslinova ulja. U istoj toj škrinji sigurno možete pronaći i zaleđeni špinat, kojeg na drugoj tavi popirjate na putru i mlijeku u istih tih 10 minuta.

Kad poslužite špinat na tanjure, u još toplu tavu ubacite cijeli camembert i pustite da se grije koju minutu.

Losos servirajte sa solju, paprom i sitno sjeckanim peršinom.

Jednostavnije ne može 🙂

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me