Zalogajčići by Darija

Zalogajčići by Darija

Pripremate zabavu, a goste želite iznenaditi ukusnim i zdravim zalogajčićima. Donosimo vam nekoliko recepata koje je s nama podijelila Darija Pešut. A sve smo redom i kušali. Riječ je o slanim i slatkim zalogajčićima.

Zobeni keksi s kikiriki maslacem

Sastojci: 1 šalica sitnih zobenih pahuljica, 4 do 5 žlica maslaca od kikirikija, 1 jaje, malo praška za pecivo ili sode bikarbone, prstohvat soli

Priprema: Lagano sameljite zobene pahuljice, dodajte prašak za pecivo i prstohvat soli. Umutite jaje, dodajte ga u zobene pahuljice,  dodajte maslac od kikirikija i zamijesite. Oblikujte kuglice rukama, stavite na papir za pečenje i pritisnite vilicom ili malom okruglom čašom. Pecite 15-ak minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva.

Veganske lepinjice od povrća

Sastojci: 100 g nekoliko vrsta povrća (poriluk, mrkva, brokula, cvjetača), brašno od slanutka (može i pirovo), 1 česanj češnjaka, himalajska sol, papar, začini po zelji

Priprema: Nasjeckati poriluk, naribati mrkvu i nasjeckati brokulu i cvjetaču. Dodati sol, papar, češnjak, i začina po želji. Dodati malo brašna i pomiješati. Ako je smjesa presuha dodati malo vode, a ako je premekana dodati još malo brašna. Lepinjice pecite na vrucem kokosovom ulju nekoliko minuta sa svake strane.

Peksimeti sa špinatom i mascarponeom

Sastojci: 1 mascarpone (250 g), 250 g sezama, svježi mladi špinat (oko 500 g), sol, 1 žlica psyllium ljuskica, 1 žličica sode bikarbone

Priprema: Sve sastojke osim psyllium ljuskica, soli i sode bikarbone staviti u blender. Nakon nekoliko minuta dodati sol, psyllium ljuskice i sodu bikarbonu. Peći u kalupima za muffine 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Rafaelo kuglice

Sastojci: 200 g posnog sira, 200 g kokosa, 1 mjerica ili 25 g whey proteina, prah stevije po želji
Priprema: Bademe preliti kipućom vodom, ocijediti i oguliti. U posni sir stavite mjericu proteina od vanilije i kokosovo brašno. Miješati dok smjesa ne postane dovoljno čvrsta. Žlicom odvajajte komade smjese, u sredinu stavite jedan badem pa dobro rukama oblikujte kuglice. Uvaljati u brašno i ohladiti preko noći u hladnjaku.

Brzi keksi od zobenih pahuljica i banana

Sastojci: 2 kom zrelih banana, 100 g mekanih zobenih pahuljica, prah stevije po želji, sjeckani bademi ili lješnjaci za posipanje
Priprema: Ogulite banane, rastrgajte ih na manje komade i dodajte u njih zobene pahuljice. Vilicom zgnječite banane i spojite ih sa zobenim pahuljicama. Trebate dobiti jednoličnu smjesu. Na papir za pečenje žlicom rasporedite smjesu za kekse i jednako ih oblikujte. Stavite peći na 200 stupnjeva 15-ak minuta dok ne porumene. Prije pečenja po želji ih možete posipati sjeckanim bademima ili lješnjacima.

Komentari