Vježbajte u uredu

Vježbajte u uredu

Ako pušači imaju pravo na puš pauzu, zašto vježbači ne bi imali pravo na pauzu za istezanje?
Uopće ne želim govoriti o pušenju i o tome koliko je ono nepotrebno za život, jer vjerujem da o lošem utjecaju pušenja na zdravlje znate sve bili nepušač ili pušač. Tema mi se samo lagano oslanja na pušenje i pušače koji će mi pomoći objasniti koliko je ovaj svijet lud i kako smo svi mi veselo ludi s njim. Jer, da nismo ludi, netko bi se do sad sigurno već pobunio!

Priča počinje negdje u doba kad je moj suprug Aleksandar bio u vojsci. Iako se on nadao da će na dnevnoj razini baratati nekakvim oružjem, činilo se da se u vojsci više od svega mete i čisti. Narednici su znali biti prilično rigorozni i zahtijevali su velik trud od svojih vojaka. U cijeloj toj red-rad-disciplina atmosferi, najbolje su prolazili pušači, koji su imali pravo na puš-pauzu svako toliko. Nepušači uopće nisu imali vrijeme za odmor i reset! Tako je moj mudri mužić postao pušač. To je trajalo dok se nije „skinuo“ iz vojske, a zatim je njegova navika minula.

Uglavnom, gdje je u toj priči logika, pravda?! Sjećam se da je i nekad na mom nekadašnjem radnom mjestu u uredu bilo normalno da se povremeno iziđe na balkon zapaliti. Vlasnik kompanije i generalna direktorica – koji su oboje bili nepušači – odobravali su zaposlenicima puš-pauzu! Zašto se društvo prema pušačima ponaša kao prema nekim zaštićenim vrstama? Vjerojatno su se s vremenom pušači dobro organizirali i uspjeli se izboriti za svoja prava. Svaka čast! Oni koji tijekom radnog vremena „popuše“ 5 do 6 cigareta sigurno će za to izdvojiti barem pola sata pa zašto onda Vi ne bi izdvojili bar deset minuta za izvođenje nekoliko vježbi. Vaše tijelo bit će vam zahvalno.

Moj muž već odavno ne korača putem manjeg otpora, nego i sam nastoji prilagoditi svijet sebi i onima koji nas prate. Stoga se od sada zalažemo za pravo da se u svaki radni proces uvede nekoliko kraćih pauza dnevno za istezanje, izvođenje jednostavnih vježbica na radnom mjestu i opskrbu tijela kisikom koji mu je prijeko potreban! Ako je imalo logike u ovom svijetu, onda bi vježbanje vs pušenje trebalo imati barem neriješen rezultat!
Ako se uhvatite vježbanja u pauzi, znamo da ćete kolegama izgledati čudno, ali možda naiđete na nekoga koga možete konvertirati na svoj način razmišljanja makar dok je na poslu – učinit ćete dobro djelo! I tako postepeno mijenjati svijest i svijet.

Znate li osobu koju nakon dugotrajnog sjedenja u uredu ne bole leđa, ramena, vrat ili glava? Ako takva i postoji, želim je i ja upoznati! Vjerojatno vam ne trebam pisati o smanjenoj cirkulaciji i o neadekvatnom položaju mišića za vrijeme uredskog rada, sve već znate. Preostalo je jedino da se pokrenete!
Mi ćemo vam u tome pomoći, u sljedećih nekoliko članaka donosimo vježbe koje možete izvoditi za svojim radnim stolom ili uza zid.

1. Stanite leđima okrenuti zidu (zidova ne nedostaje u uredima). Udaljite se od njega za polovinu dužine stopala. Ruke priljubite uz bočni dio trupa pa ih savijte u laktovima. Bez da pomičete tijelo, laktovima pokušajte dotaknuti zid snažno primičući lopatice. Izdužite vrat i kompletna leđa, pa se pokušajte laktovima odgurnuti od zida. U tom položaju zadržite 15 sekundi. Ponovite tri puta!

UPOZORENJE: Ovu vježbu nemojte raditi u one dane kada nosite usku košulju koja se kopča naprijed!

2. Stisnite šake i položite podlaktice na stol. Izdužite vrat kao da vrhom tjemena želite dotaknuti strop, a bradu uvucite i ramena spustite. Gurajte ramena prema dolje a podlaktice pritisnite o stol. Javit će se osjećaj istezanja u predjelu ramena i osjećaj rasterećenja u vratu. Ovaj pokret možete raditi u svakom slobodnom trenutku, između tipkanja nekog teksta ili lajkanja čijeg statusa 🙂 Tako je diskretan i skoro pa nevidljiv, a nudi cjelodnevnu zaštitu vaše kralježnice! Sve to možete dobiti potpuno besplatno!

Tea Miketa

Komentari