Tko vježba?

Tko vježba?

Znam da često mislite da se vježbanjem bave zgodne cure s trbušnjacima koje na glavi imaju Reebok šilterice, a na vretenastim nogama superkratke hlačice. Stopala su im obuvena u najnovije, još ne nošene, tenisice. Zapravo, izgledaju kao da su upravo izašle iz solarija, a pričaju o znoju, teškom radu, repkama, dizanjima, mišićima… Od muške populacije vježbanjem se izgleda bave superzgodni tipovi koji nikad ne nose majicu, ali uvijek imaju kapice na glavi. Nadlaktice su im većeg promjera nego natkoljenice dotičnih curki, a dlake izgleda da nikad nisu ni imali…

To nisu fotke prosječnog vježbača već fitness modela, reklame napravljene da vas privuku u dvoranu. Nisu to neki imaginarni ljudi; oni su se svakako trebali gadno potruditi (uz pomoć malo sreće i dobre genetike) da tako dobro izgledaju. Lijepo ih je vidjeti i svaka im čast.

No, reklame često imaju kontraefekt, odnosno prosječnog „usera“ odbijaju zbog prejakog kontrasta. Majka dvoje djece u četrdesetim godinama s desetak kila viška, ne može se lako poistovjetiti s vitkim mladim tijelima zgodnih bodybuilderica…

E pa čuj i počuj majko dvoje djece u najboljim četrdesetima, s viškom kilograma! Dvorana je rezervirana za sve koji se žele gibati, a programi su prilagođeni različitim tipovima ljudi. Ima nas svakakvih! Mladih i starih, debelih koji žele smršaviti, debelih koji ne žele smršaviti, ali žele biti jači, zgodnih cura, mršavih koji se žele udebljati, sportskih tipova koji misle da su zahrđali, motorički sposobnih ljudi koji nikad nisu vježbali, mladih mama, starih mama, penzića s bolovima u zglobovima, tipova s trbušnjacima i obrijanim glavama, spretnih i nespretnih, mobilnih i ukočenih. Svi imaju pravo na pokret i svi imaju svoje mjesto pod suncem 😀 I da, postoji jedan metar za jednog, a drugi za drugog vježbača. Jer, mjerilo uspjeha je individualnog karaktera!

Tanji je uspjeh biti jača od sile teže dok nosi vrećice iz trgovine, Marina je zadovoljna što se bolje snalazi u prostoru i ima osjećaj da joj se koordinacija popravila. Dora je zategla stražnjicu i izdužila noge, a Mladenka može uživati u skijanju jer je, zbog korektivnih vježbi, više ne boli koljeno. Dean je dobio na kondiciji (bavi se biciklizmom), a Dario je ojačao. A neki su na treningu upoznali i ljubav svog života… Neke su djevojke dovele svoje dečke, žene supruga, a neki su došli i zajedno i pronašli kako kvalitetno provesti zajedničko vrijeme. Ima ih i koji dolaze zbog druženja nakon i prije treninga. Svako ima svoj razlog, a svima je zajedničko da su donijeli odluku napraviti nešto za sebe.

Vježbanje treba i tijelu i duhu, a nama je važnije da imate lijep duh nego lijepo tijelo prije prvog stupanja na tatami!

Tea Miketa

Komentari