“Dobra” i “loša” zakrivljenja kralježnice

“Dobra” i “loša” zakrivljenja kralježnice

Za razliku od lordoze i kifoze koje su prirodne i imaju svoju funkciju, skolioza je neprirodno zakrivljenje kralježnice.
Pojasnimo!

Prva slika prikazuje prirodna zakrivljenja našeg kičmenog stupa. Ona imaju ulogu da apsorbiraju opterećenje koje djeluje odozgo i pritisak odozdo. Naša glava je prilično teška (što zbog kosti lubanje, što zbog briga) i potrebno je rasporediti opterećenje na zdjelicu, o kojoj smo pisali u prethodnom članku (http://centar-miketa.hr/novosti/zdjelica-i-neutralna-pozicija/). U predjelima tih zakrivljenja kralježnica ima zadatak ili da u većem postotku bude mobilna, ili da u većem postotku bude stabilna.

Kifoza je prirodno zakrivljenje kralješnice koje ima zadatak da bude pretežno mobilno.
Lordoza je prirodno zakrivljenje kralješnice koje ima zadatak da bude pretežno stabilno.

Kod klijenata s bolovima u leđima, potaknuti životnim uvjetima, genetikom ili ozljedama, ti segmenti zamijene uloge. Preuzmu kolegi posao za kojeg nisu educirani te tako naprave kaos u cijeloj firmi, odnosno lokomotornom sustavu. Javljate nam se s dijagnozom „lordoza“ i bolovima u donjem dijelu leđa. No, lordoza, kao ni kifoza nisu dijagnoza. (ovo zvuči kao pjesmica!) Bolovi i problemi nastaju kad su lordoza ili kifoza previše ili naprotiv, nedovoljno zakrivljene.

Prirodna zakrivljenja kralježnice gledana straga i bočno. Kod klijenata s bolovima u predjelu kralježnice, ona su pojačana ili smanjena.

Cijelu ovu nisku kralježaka na okupu drži velik broj različitih mišića, ligamenata i veziva, koja se ponašaju kao konopci što napinju i opuštaju jedra. Ovisno o ozbiljnosti nastale problematike, terapija bolnih leđa se provodi masažom, manipulacijom, aparatima, kineziterapijom ili operativnim zahvatom. http://centar-miketa.hr/novosti/bolovi-u-kraljeznici/

Skolioza je zakrivljenje koje uopće ne želimo imati. Ono također ima svoju funkciju, jer kralježnica se snalazi i u datim uvjetima nastoji izbalansirati neki drugi disbalans (nagli rast, kraća noga, nagnuta zdjelica, podignuto rame…), no nije poželjna. Treba je tretirati te naravno, nastojati pronaći uzrok te potom tretirati i njega. Tretmani se sastoje od kineziterapije, masaže i vježbi disanja koje su neizostavne za adekvatnu aktivaciju mišića koji stabiliziraju trup, odnosno kralježnicu.

Stražnji prikaz zdrave i skoliotične kralježnice

Skolioza može biti funkcionalna ili strukturalna. Ako je nastala zbog neadekvatne raspodjele težine (školska torba), lošeg madraca, neadekvatnog treninga, lošeg držanja, ravnih stopala najčešće je funkcionalna. Takva skolioza zahvaća meka tkiva koja manipuliraju zakrivljenja kralješnice. Lakše se tretira i pronalaskom uzroka nastanka se uspješno ispravlja. Strukturalna skolioza zahvaća i meka tkiva i koštane strukture, odnosno kralješke. Neadekvatnim razvojem, oni mijenjaju svoj oblik i mjesto prianjanja, te tako uzrokuju kralješničko zakrivljenje na mjestima na kojima ona ne bi trebala postojati. Male su mogućnosti da će se ovakve skolioze izravnati, no vježbanje je nezaobilazan dio dnevne higijene osobe s ovakvim problemom. Prepoznavanjem i tretiranjem ovakve skolioze može se prevenirati velik broj problema koji iz toga proizlaze.

Jedan tretman (45 min) strukturalne skolioze, prije i poslije

 

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me