Zdjelica i neutralna pozicija

Zdjelica i neutralna pozicija

Kada instruktor objašnjava  neutralnu  početnu poziciju u stojećem položaju, često kaže vježbačima da »gurnu zdjelicu pod sebe«.  Koristi se i objašnjenjima tipa: »guzu pod sebe kao da podvlačiš rep«, »zaključaj zdjelicu«, »stisni guzu i mišiće trbuha«… I to je ponekad dovoljno da vježbač shvati što se od njega očekuje.

No, kako je moja struka i uloga da poučavam, snažno se trudim svojim vježbačima i predočiti što se s njihovim tijelima u pojedinoj vježbi događa. Također, kod njih cijenim znatiželju i nastojanje da razumiju način funkcioniranja tijela u pojedinom pokretu ili vježbi.  Zato se nadam da u našem Centru ne stvaramo ovisnike o instruktoru, već ljude koji razvijaju svoju svijest kroz pokret.

Zdjelica naprijed ili natrag?

Vježbač često pogrešno shvaća prednji i stražnji pomak zdjelice jer pogled na tijelo iz vana – bez dubljeg znanja o koštanim strukturama – zaista i ostavlja dojam da je nazivlje naopako. Tome često doprinose i neki instruktori, koji i sami koriste izraz »zdjelica prema naprijed« za pokret guranja stidne kosti unaprijed, što zdjelicu zapravo pomiče unazad… Znam da vas sada zbunjujem. Evo, da pojasnim.

Pogledajte glavnu fotografiju zdjelice, dijela našeg lokomotornog sustava. Te su kosti važna spona između gornjeg i donjeg dijela tijela, veza koja balansira između nogu i kralježnice. Na njoj se susreću sve sile koje na tijelo djeluju odozgo i odozdo. Mali pomak zdjelice nas može izbaciti iz ravnoteže ili nam omogućiti savršenu stabilnost.

Ovo će vam vjerovatno zvučati kao umna radnja, ali pokušate li, razjasnit će mnoge dileme i približiti vam o čemu govorimo.
Sada usporedite našu zdjelicu s ovom posudicom koja se nalazi na fotki broj 2. Zamislite da je u posudici voda.

Zamislite sad da se tako vodom napunjena, keramička zdjelica nalazi na mjestu naše zdjelice od kostiju. Pomoći će vam fotka 3. Sada u mislima nagnite zdjelicu s vodom prema naprijed; voda će se izliti s vaše prednje strane. Nagnete li zdjelicu unatrag, voda će se izliti s vaše stražnje strane. Ostane li zdjelica u vodoravnoj poziciji, voda je mirna. Dakle, kada je zdjelica u poziciji da se »voda izlijeva prema naprijed«, ona je, naravno, nagnuta naprijed (anterior tilt).
Kada je u poziciji da se »voda izlijeva prema natrag«, zdjelica je u stražnjem pomaku (posterior tilt).

Neutralna zdjelica

Za neutralnu poziciju najčešće je potrebno malo je nagnuti unatrag, jer je ona u većini vježbača lagano nagnuta unaprijed. No, ne uvijek. Stoga neutralna pozicija nekog zgloba – a posebno cijele čovjekove posture – uvijek ovisi o individualnim osobinama vježbača. Važno je da zdjelica izgleda kao da je »voda u njoj vodoravna«. To se može donekle pratiti i po rubu hlača u kojima se vježba, no uvijek obratite dovoljno pažnje na veličinu mišića stražnjice koji  ponekad svojom veličinom znaju zavarati da je zdjelica nagnuta.

Tea Miketa

Komentari