Tanja Milanović: Kako sam pokrenula val promjena u sebi

Tanja Milanović: Kako sam pokrenula val promjena u sebi

Već smo pokazali da za vježbanje u Centru Miketa ne morate biti iz Rijeke, pa ni Hrvatske. Iz Banja Luke se redovno s Teom i Move and Shine ekipom žena spaja Tanja Milanović, majka dvoje djece, prodavačica i ljubitelj pokreta! 😊

Dugo se krčkala ideja da počnem nešto raditi na sebi kulminiralo je nakon COVID lockdowna kad sam stala na vagu i vidjela da imam skoro više kila nego pred kraj trudnoće! 😊 I kad sam se zadihana vraćala kući pješke iz grada. Zahvaljujući beskrajno dragoj i susretljivoj Tei imam taj benefit da mogu direkt iz kreveta na trening. Volim trenirati live, ali pomoću snimka možeš trenirati gdje god želiš i kad god želiš. Samo je potrebno da ŽELIŠ, naglašava Tanja i nastavlja svoju priču.

– Najsretnija sam kad odradim sva 3 treninga tijekom tjedna, ali nekad se dogodi da me nema cijeli tjedan i onda odmah osjetim da se tijelo opusti, da traži tu rutinu, taj pokret. Znači kad stvoriš NAVIKU već si postigao mnogo i samo treba raditi na kontinuitetu koliko god ti tvoja samodisciplina to dozvoljava jer nitko se ne može kretati UMJESTO tebe, govori Tanja i opisuje kako se ona osjeća nakon treninga.

Osjećaj je ponekad  poput onog književnog naslova “Kad mlidijah umrijeti…” 😊, ali tad i je najbolje i tad najbolje osjećaš da si živ i osjetiš mišiće za koje nisi ni znao da ih imaš. Naravno da Tea osjeća naš puls i prilagođava intenzitet treninga tijekom godine ovisno o godišnjem dobu, blagdanima, vrućinama… Nismo roboti, ne možemo svi sve isto odraditi, ali bitno je da jedna drugu podržavamo da možemo dati najbolje od sebe i za sebe. Dakle – koji put orgazmično, koji put harmonično… 😊 , opisuje Tanja koja od redovnog treniranja ima samo benefit.

Ako ne fušam, redovita sam na treningu i pametno jedem  – rezultati su fantastični!  A rezultati se ne ogledaju samo u činjenici da sam 67 kg istopila na manje od 60 kg nego i u nečemu što je za mene čak bitnije: mobilnija sam, jača sam, nakon jutarnjeg treninga ništa mi više ne može biti teško za obavit taj dan, ni kućni poslovi, ni poslovni na poslu, bistrija sam, raspoloženje je odlično, kondicija je svaki put sve bolja i bolja. Highlight za ovu godinu i moj osobni rekord je to što sam bez problema popela Triglav  (i spustila se natrag),  a sjetimo se na početku sam se zadihana vraćala kući pješke iz grada nakon samo dva ili tri kilometra. Dakle, uz ljubav prema pokretu, treningu i pametnoj prehrani javila se i ljubav prema planinarenju kojim se bavim niti godinu dana. Nisam sumnjala da ću popeti Triglav, ali imala sam bojazan kako ću se spusti natrag s obzirom na to da  su mi koljena slaba točka zbog povrede iz djetinjstva, međutim sve je odlično završilo  i ponosna sam na to da smo direkt nakon cjelonoćne vožnje busom iz Banja Luke popeli Triglav isti dan, spustili se na Planiku, prespavali i sutradan pješačili nazad strminom do Koče pri Savici. Dakle podvig na koji sam ponosna i jedva čekam da ponovo penjem Triglav, jer su noge ojačale od treninga, a pomažu i tehnike disanja kojima nas Tea podučava, zlata su vrijedni  tijekom ovakvih  napora, izdisajem se gubi više kalorija nego znojenjem, naučila je Tanja od Tee.

– Imam tu sreću i privilegiju da treniram pod vodstvom gospođe Miketa koja je zaista unikat i čudesna je!  Ne znam kako uspijeva preko ekrana vidjeti svaki fuš, svaku hiperekstenziju ili, ne daj Bože, ako nepravilno spustim kettlebell! 😊 Ne znam kako uspijeva normalno i vedro pričati dok izvodi vježbe, a nama duša u nosu! Ali znam da svaki put kad posegnem za nekim junk food pomisliš “Šta bi sad Tea rekla?” Eto kakav je ona motivator, kontrolor, vjetar u leđa… Često se pitam kako su tek sretne cure koje treniraju uživo s Teom u dvorani, kad nas ona ovako na daljinu, virtualno, preko raznoraznih ekrana i ekrančića tako savršeno prati, čita, osluškuje naše potrebe i ispravlja naše nesavršenosti. Nekad se osjećam kao da je pored mene u mom dnevnom boravku i zaista se trudim da što pravilnije izvodim svaku vježbu, kao dijete ispred učiteljice! 😊, duhovita je Tanja i nastavlja pričati što je još naučila.

– Čovjek uvijek može osjećati da je prepušten sam sebi ako tako izabere. Ako nakon treninga umjesto npr.jajeta i sirutke pojedeš neku glupost u nekoj još glupljoj količini – džaba ti je sav trud. Ne može ti trener biti životni tutor. Velike smo cure, žene, majke i međusobno se podržavamo, stvaramo nova poznanstva, prijateljstva čak! Iako nam ima u raznim državama i na kontinentima. Ako zapne – grupa je tu! 9. Mislim da ne postoji nijedno pitanje, nedoumica, dilema na koju Tea nije dala adekvatan, iscrpan i detaljan odgovor. Na bilo kojem kanalu komunikacije, društvenoj mreži, Viber grupi, privatnoj poruci… Pošalješ joj npr.snimak kako izvodiš neku vježbu, imaš nedoumicu da li ti je čučanj dovoljno dubok, da li ti je plank dovoljno ravan, pitaš se kako se pravilno drži kettlebell prilikom turskog dizanja, što god. Njeno oko sokolovo vidi sve, korigira sve,  popravlja sve. Najljepše je kad te pohvali pa dobiješ snage za još!  Tea vidi sve!  Kao Rentgen! Što sam pojela, a nisam trebala! Ponekad i zapjeva! Milu majku priziva, a i mi s njom! To je onaj orgazmični dio treninga. S tehnikalijama oko zvuka i snimke  već ima iskustvo kao profi studio!, pohvalila je Tanja i otkrila ponešto i o treninzima.

– Svaki trening je nešto novo i Tea to posloži da je svaki put zanimljivo, poučno, drugačije, tako da me često fascinira koliko naoko jednostavan čučanj u kombinaciji s iskorakom i nekim tabureom može biti efikasna vježba.  Najvažnije je slušati svoje tijelo, tretirati ga s poštovanjem, voljeti sebe takvu kakva jesi, prihvatiti svaki dio svog tijela i raditi na njemu da bismo postale najbolja verzija sebe. Mislim da je to najvažnije čemu nas Tea konstantno podučava, uz obilje tehničkog znanja jer mnoge od nas na početku nisu znale  ni kako se zove koji mišić, a ja sam jedna od njih 😊 Rekviziti koji put uopće nisu potrebni za treninge s nevjerojatno  je  koliko obični ručnik može  biti koristan rekvizit u treningu i to ne samo za brisanje znoja nego ima puno važniju svrhu, ali da biste to saznali – počnite trenirati u Centru Miketa! Nije sve u znoju, ima nešto i u izdisaju 😉 Svi mi u kući imamo neki tabure, neko povišenje, neki teški predmet. Prije sam trenirala s vrećom od 10 kg pseće hrane,  a onda sam od muža dobila za 8. mart prekrasan buket od 3 kettlebella od po 5, 10 i 16 kilograma. Najljepši buket koji žena može dobiti. Mislim da je pametnije kupiti gumu za treniranje nego novu 126. majicu po redu. Neki put je sama težina našeg tijela dovoljna za  trening. Osobno preferiram treninge s opterećenjem  i kettlebelli su mi top, ali odlično se zabavimo i trenirajući s oklagijama za burek!  Kao što sam rekla da je pametnije kupiti gumu za treniranje nego novu majicu tako smatram da je članarina investicija u sebe, a omjer cijene i svega onoga što za te novce dobijete svakako je benefit u korist vježbača jer vam mijenja cijeli mindset, mijenja vaš lifestyle, jer šteta je ako već trenirate i plaćate da to sve pokvarite nekim obilnim večerama, nekim glupostima koje ćete popiti… Kad ste u toj grupi, u tom “Miketa modu” da ga tako nazovem onda to nije samo tri puta tjedno po sat vremena pa se dalje sam snalazi. Ne. Kad ste u Miketa modu onda vam se malo po malo mijenjaju navike, više se krećete, manje buljite u ekran… Dogodi vam se čak i mini čudo pa vaša druga polovina usvaja vaše navike, prestane s večerom, počne biciklirati i planinariti, skidati trbuh! 😊 Taj utjecaj se jednostavno širi oko vas kao oni valovi kad baciš kamenčić u vodu. Osvajate zajedno neke nove vrhove, pomičete svoje granice i shvatite da ste najviše živi onda kad ste van zone komfora i to vam uđe u krv, to je onda nešto što vam organizam traži. Zar to nije vrijedno svake lipe tj.svakog centa?! Samo treba baciti taj kamenčić i početi. Valovi će doći, priča Tanja koja za sebe kaže:

– Ja sam jedna obična prodavačica u maloprodaji, kućanica, majka dvoje djece, supruga. Čak i meni tako “običnoj” ovo treba! Zamislite kako je nekome tko ima posao koji je vezan za sjedenje, bilo da ste u kancelariji, ili ste žena sa scene, pred kamerama, kozmetičarka, liječnica, prodavačica, nebitno da li puno sjedite ili stojite zbog posla, taman i da nemate nikakav posao nego onaj najvažniji – kući ste i odgajate djetešce kojeg ste nedavno rodile, ili ste mlada djevojka koja želi dovesti svoje tijelo u red ili raditi preventivno i vježbati čisto iz zadovoljstva! Svaka od vas naći će svoje mjesto kod Tee. Nismo predviđeni za sjedenje, nije nam to u prirodi. Evolucija radi to što radi, moderni način života uzima svoj danak, ali isto tako i mi si možemo i moramo uzeti taj sat vremena i taj sat može biti tvoj happy hour baš onda kad tebi odgovara – da si pustiš snimak i treniraš kad je tebi najzgodnije, kazala je Tanja i za kraj poručila:

– Čemu novac za nove hlače ako te leđa bole dok ih navlačiš? Ili ako više ne možeš da zakopčaš one koje već imaš? Zar nije pametnije taj novac preusmjeriti u članarinu  i investirati u sebe? Ja sam sretna što imam Teu i zaista bih  preporučila svakoj od vas koja ovo čita, a možda ima nedoumicu da li početi s treningom ili ono “od sljedećeg ponedjeljka, od sljedećeg mjeseca…”, a život leti… Baci taj kamenčić! Pokreni val promjene na sebi! Počni. I bit ćeš zahvalna sebi, zaključila je Tanja.

Komentari