Što je postura?

Što je postura?

Tijelo ima puno slojeva. Koža, potkožno masno tkivo, mišići i fascije i kosti su nam svima poznati. Ti se slojevi mijenjaju ovisno o našim godinama i aktivnostima koje provodimo. Ako želiš izgubiti potkožno masno tkivo, trebaš jednu vrstu treninga (i prehrane). Ako želiš izgraditi mišić, trebaš drugačiju vrstu treninga (i prehrane).

Ipak, ni mršavost ni mišićavost postignuta treningom neće nužno dati dobru posturu pa ti ni odjeća kada smršaviš neće stajati onako kako si zamišljala.

ŠTO JE POSTURA?

Postoji više definicija, a jedna od njih je Dr. Pavela Kolara: Postura je aktivna pozicija pokretnih djelova tijela unatoč djelovanju vanjskih sila. Možemo je analizirati u stojećem, sjedećem ili ležećem položaju, u hodu, trčanju ili skakanju…

Postura govori o našim dnevnim aktivnostima, osjećajima, o bolovima i ozljedama koje imamo ili smo imali. Jedan od važnih faktora utjecaja na našu posturu je i trudnoća, velika količina visceralne masnoće, crijevni problemi, problemi sa želucem ili nekim drugim organom. Na naše držanje utječu i ožiljci od prethodnih operacija i zahvata; a carski rez i epiziotomija spadaju u takav zahvat premda zdravstvo ima drugačije ophođenje prema rodiljama od onog koje ima prema osobama operiranim primjerice zbog upale slijepog crijeva, pojave bruha ili artroze kuka.

Kažemo da tijelo pamti, ali i da vrijeme liječi rane.  Možda ih liječi u mladosti. Nisam primjetila da je starenje ikome izliječilo neki posturalni problem, samo ga je pojačalo.

KAKO POPRAVITI POSTURU?

Ako si više sati radila na računalu, sigurno si pokušala “sjediti uspravno”, “ne se grbiti” ili “izravnati leđa”. Sigurna sam da si i uspjela na 5-20 sekundi, a onda zauzela svoju uobičajenu radnu posturu 🙂 Možda si se zato i ljutila na samu sebe osjećajući pritom teret neuspjeha. I zbog tog si se tereta još jače pogrbila :/ Na taj način ne možemo trajno popraviti posturu.

To je stoga što naš mozak šalje tijelu informaciju da zauzme najekonomičniji položaj za izvršavanje nekog zadatka. Dakle, tvoja radna postura is here to stay. Nema smisla mučiti se razmišljanjem o pravilnom sjedenju; svako sjedenje je pravilno. Problem nastaje kada dotično sjedenje traje predugo. A uvijek traje predugo…

Ako promatramo posturu malog djeteta u igri, ono sjedi dok mu se sjedi pa promjeni položaj. Malo puzi, ustane, legne i opet sjedne. Ne razmišlja o položaju kralježnice, ali primjenjuje gibanje i promjenu položaja kad mozak osjeti da je bilo dosta jednog položaja; kad ga jedna postura počne umarati.

Dok su na radnom mjestu, odrasli ljudi ne slušaju svoj mozak. Izuzev pušača, oni se ustanu kad “ih pita” i prošeću do pušione pa prakticiraju vježbe disanja kroz duhanski dim. Nisam sarkastična, iskreno vjerujem da su u prednosti (ako ne puše previše). Ipak, ne predlažem da na radnom mjestu počneš pušiti, ali možeš prošetati s kolegicom koja puši svaki put kad ona ustane. Ona u pušionu – ti dva đira po stubištu!

RJEŠENJE?

Kako je šef našeg držanja naš mozak, jedini način da popravimo naše držanje jest da se i obratimo mozgu. Klasičnim rekreacijskim treningom kojemu je cilj izdržljivost ili jačanje možeš dobiti poboljšanja, ali i pogoršanja. Ali, ako svoje djelovanje usmjeriš baš u pravcu bolje posture imat ćeš više uspjeha, brže i bolje rezultate. Tada će i rekreacijski trening dati bolje rezultate za mobilnost, mršavljanje ili jakost, sve zato što svaku vježbu započinješ u optimalnijem položaju i boljeg držanja.

Kao što je naša postura odraz našeg unutarnjeg stanja, tako i rad na poboljšanju naše posture
djeluje na poboljšanje našeg unutarnjeg stanja 🙂

CORE program koji se sastoji od jednostavnih vježbi za rad kod kuće koje već u 4 tjedna poboljšavaju držanje. Vježbe su jednostavne, podsjećaju na nešto što si već u životu radila. Zasnovane su na osnovnim obrascima ljudskog gibanja te ih mozak prepoznaje kao nešto poznato, prirodno i pozitivno. Ove vježbe optimiziraju rad mišića centra tijela – corea, u kojem je začeta posturalna stabilnost. Vježbe zastupljene u programu pomoći će u slučajevima dijastaze rektusa, inhibiranih mišića corea nakon trudnoće i poroda te carskog reza ili epiziotomije, gastritisa, stenoze želudca i hijatalne hernije. Osim što ćeš se riješiti napetosti u lumbalnom dijelu leđa i/ili trbušnoj šupljini, naučit ćeš što svojim držanjem o sebi poručuješ svijetu. A ona haljina koja ti ne stoji loše, al ipak nešto u svemu tome fali; konačno će dobiti priliku da izađe iz ormara :-).

Ne znaš od kuda početi? Možeš od besplatnog kratkog videa koji će ti pokazati što je neutralna kralježnica i kako izgleda dobra postura kroz različite pokrete.

Vježbe za bolju posturu

Naruči se na pregled i poduku vježbi i započni tamo gdje započinje novi život – u CENTRU tvog tijela.

0992314613

info@centar-miketa.hr

Tea Miketa

Komentari