Srčani udar ili problemi sa želucem?

Srčani udar ili problemi sa želucem?

Ruka na srce, nekima od nas je stresnije bilo vrijeme prije corone, iliti onomad kad je jurišanje za parkirnim mjestom bilo doručak, a piroška i kava u pauzi za ogovaranje na poslu – ručak. Nedovoljno jedenje, žvakanje žvake, kava natašte, nervoza na tašte, kao i prekomjerno jedenje i nekvalitetne namirnice mogu rezultirati poremećajima probave zbog iritacije ili upale želuca.

Disanje na usta, gutanje zraka uslijed dugotrajnog govorenja (pjevači, predavači…), hrkanje također može napuniti vaš želudac zrakom. To može dati osjećaj da ste puni i napuhnuti, iako ništa niste jeli. Nejedenje će pak uzrokovati divljanje želučane kiseline koja nema što razgraditi, a u tom divljanju pomoći će joj dnevni stres.

  • Danima osjećate da ne možete potpuno udahnuti.
  • Imate čudan pritisak u prsima, bol u predjelu rebara (najčešće s lijeva, no može biti i s desna!)
  • Otkucaji srca su neujednačeni.
  • U grlu je “njok”, osjećaj kao da je zapeo komad hrane kojeg ne možete potpuno progutati.

Uvjereni ste da vam štitnjača luduje ili da vaše srce pokazuje zabrinjavajuće znakove. Nemate mučnine, ne povraćate i stvarno možete pojest baš sve bez žgaravice. Kakva je onda veza vaših simptoma i problema baš sa želucem?

Kao i ostali naši organi, želudac na pluta u vakuumu u našem abdomenu već se veže na kosti, mišiće i ostale organe. Jedan od važnijih mišića koji je u doticaju s njim je ošit, a on je odgovoran za udisaje. Kad je želudac povećan, iziritiran i otečen, događa se pritisak na ošit, a to je ujedno i razlog otežanog daha.

Što će se dogoditi ne poduzmete li ništa?

  • S vremenom, simptomi će se pogoršati.
  • Zbog povećanog tlaka u gornjem dijelu trupa, problem sa želucem će doista nanijeti trajnu štetu srcu i štitnjači.
  • Probava će postati neuravnotežena, a to će dodatno otežati metabolizam.
  • Hijatalna hernija, odnosno želučana kila; situacija kad mali dio želuca probije kroz hijatus, otvor na ošitu kroz kojega prolazi jednjak.

To je opet samo početak još većih problema. S vremenom hijatus (sfinkter na ošitu) još više slabi pa se gore povlači sve veći dio želuca, ponekad i dio crijeva sa svojim sadržajem i dijelovi ostalih organa.

A to već zvuči prilično loše… I jest loše.

Centar Miketa nudi tretmane manipulacije organa (viscero somatic patterns DNS, Prague school), ali sada je puno važnije ono što možete napraviti sami

Kako možemo dijagnosticirati problem sa želucem?

Ultrazvuk kojeg će napraviti gastroenterolog jasno pokazuje pravo stanje stvari. Liječnik odmah propisuje i adekvatne medikamente za umirivanje želuca te ako je potrebno, upućuje da se naprave ostali pregledi kojim će se vidjeti radi li se o kakvoj bakteriji.

A što kada ne možemo otići na pregled?

Jednostavan “kućni” self-test pokazat će je li vaš želudac zadovoljan u vašem tijelu, odnosno je li vaš emotivni sustav napravio dar-mar i potakao ga na istu takvu reakciju.

Lezite na leđa i povijte noge u koljenima. Napravite tri duboka abdominalna udaha i slušajte “krči” li vaš želudac. Ako ga čujete, ili u predjelu središnjeg dijela trupa osjećate bol, znak je da je on u neuobičajenom stanju.

Zatim stavite palac desne ruke u točku u kojoj se spajaju lijeva i desna strana rebara, točno ispod sternuma. Prstom napipajte meko tkivo, trokut kojeg tvore lijevi i desni rebreni luk. Ako je mjesto napeto i bolno, ili se pojačava napetost u prsima, grlu i eventualno glavi; još je jedan znak da bi dobro bilo potražiti pomoć.

Centar Miketa nudi tretmane manipulacije organa (viscero somatic patterns DNS, Prague school), ali sada je puno važnije ono što možete napraviti sami.

Napravite tri duboka abdominalna udaha i slušajte “krči” li vaš želudac

Stavite palac desne ruke u točku u kojoj se spajaju lijeva i desna strana rebara, točno ispod sternuma

Što možete sami napraviti?

  • Za početak, izbacite sve intenzivne okuse: jako začinjeno, jako hladno ili vruće, alkohol, kavu. Smanjite porcije i prestanite jesti količine kao da sutra nikad neće svanuti.
  • Samopomoć je moguća preko vježbi disanja te somatike, koje će umiriti vaš CNS i opustiti napeta veziva.

Nudimo jednu vježbu koju možete raditi svakog dana po par minuta:

U opuštenom ležećem položaju na leđima udahnite tako da se vaš trbuh pomakne prema gore, zadržite dah dvije sekunde bez naprezanja. Neka se abdomen opusti prilikom izdaha.

Nakon nekoliko minuta, sjednite ili ustanite. Dozvolite višku zraka da izađe iz vašeg probavnog sustava. Da, dobro ste razumjeli: podrignite ili prdnite 🙂

Za više informacija i još vježbi samopomoći, javite se nama!

Tea Miketa

Komentari