Beba ima godinu dana, a moj trbuh izgleda kao da sam još uvijek trudna!

Beba ima godinu dana, a moj trbuh izgleda kao da sam još uvijek trudna!

Beba ima godinu dana, a moj trbuh izgleda kao da sam još uvijek trudna! Trudnoća se ne zove drugim stanjem bez razloga. Individualne karakteristike tjelesnog i emotivnog sustava budućih mama su toliko različite, da trudnoća zapravo može biti i treće stanje, četvrto ili pak stanje na N-tu!

Koliko žena – toliko stanja 🙂

Ne smijemo zaboraviti onog tko je sve to zakuhao. Ne, ne mislim na muža već na plod vaše ljubavi s mužem. Svaki je plod biće pa trudnoća i porod neće ovisiti samo o građi majke, nego i težini i veličini bebe.

Tako će neke sretnice vrlo brzo nakon poroda povratiti svoju posturu i tjelesnu težinu, dok će se druge boriti s time godinama. Nerijetko mi na pregled dođe klijentica kojoj je ostalo 20 kg viška od poroda, koji je bio prije 20 godina…

Jedna od posljedica trudnoće je i neurofiziološka promjena abdominalnog dijela trupa, koja na oko izgleda kao trudnički trbuščić. Zaokupljena brigom oko bebe, mama nerijetko zanemaruje ovu pojavu vjerujuć da će se to samo “vratiti na staro”.

Međutim, ispod estetske dimenzije leži i dublji problem neuromuskularne prirode i biomehaničkih posljedica.

O čemu se radi?

Jasno je da trudnoća mijenja izgled abdominalnih mišića.

Ali i njihova je uloga promijenjena: s napredovanjem trudnoće sve je manje podređena stabilizaciji i kretanju mame, a sve više pružanju utočišta za plod. Evolucija se pobrinula za to da naša pokoljenja imaju najbolju moguću skrb.

Kako trudnoća napreduje, mozak traži nove, ekonomične neuromuskularne upute za kretnje trudnice.

Svaka žena koja je rodila može potvrditi da joj je u zadnjim tjednima pokretanje postalo problem, neka su gibanja postala nemoguća a druga su izazivala dahtanje kao u vrijeme procvata parnog stroja. Bolovi u leđima, zdjelici ili kukovima su postali svakodnevica, a cipele joj redovito veže muž ili starije dijete…

Potrebno je 50000 ponavljanja nekog pokreta da on postane obrazac. To znači da mozak više ne kalkulira kako da pokrene neki dio tijela jer ima jasno učitanu rutu potvrđenu 50000 puta.

Nakon poroda, muskulatura donjeg dijela trupa ostaje djelomično inhibirana i ne laća se spontano svog posla kojeg je imala prije trudnoće… Zašto? Pa evolucija bi “htjela” da žena opet zatrudni. Očito da joj dobro ide, a u ponudi je ovulacija baš svakog mjeseca, od neke njene 12. godine.

Odluka o ponovnom rađanju ostaje na njoj, ali želi li da tijelo zadrži multifunkcionalnost i dugovječnost, potrebno je pobrinuti se o mišićima odgovornim za pokretanje i stabilizaciju – mišićima corea.

Jesi li i ti jedna od onih mama koja primjećuje da joj nakon nekoliko mjeseci trbuh izgleda kao da je još uvijek trudna?

Problem neće riješiti:

  • vježbanje trbušnjaka
  • žestoki kardio protokoli za skidanje sala u predjelu trbuha
  • pridržavanje prehrambenog plana
  • masaže i manipulacije kad zabole leđa kao posljedica nestabilnosti trupa
  • nošenje steznika

Napravi ovaj test:

Lezi na leđa povijenih koljena i stavi dva prsta jedne ruke 2 cm iznad pupka. Podigni glavu i napravi pregib trupa, kao da radiš vježbu za trbušnjake. Napipaj svoj rectus abdominis, veliki mišić pregibač trupa. Taj se mišić sastoji od lijeve i desne polutke, koje se u trudnoći razmiču da bi plod imao dovoljno mjesta.

  1. Prsti upadaju u rupu između dvije polutke, a procjep je širi od širine dva tvoja prsta.
  2. Prsti su upali do dubine prvog zgloba iznad nokta.

Ponovi test palpirajući 2 cm ispod pupka i usporedi rezultate!

Ako je test pozitivan na jednoj ili obje točke mjerenja, imaš dijastazu rektusa.

Lezi na leđa povijenih koljena i stavi dva prsta jedne ruke 2 cm iznad pupka

Što možeš učiniti?

Umanji dnevna tjelesna opterećenja (to uključuje i intenzivne treninge). Nošenje djece, namirnica i vaza s cvijećem na jedno vrijeme prepusti drugima.

Kako si pomoći?

Ni jedan rekreacijski sustav tjelovježbe nije napravljen za revitaliziranje upravo tog područja, stoga tjelovježba može i ne mora pozitivno ili negativno utjecati na dijastazu. Postoje ciljane vježbe kojima budimo inhibiranu muskulaturu corea, baš onako kako našem zaspalom sustavu i treba.

Jedna od vježbi kineziterapije je ova:

U istom ležećem položaju pokušajte osvijestiti trbušno disanje. Položite jedan dlan na trbuh, a drugi na prsa. Udisajima nastojte pomicati samo dlan koji se nalazi na trbuhu. Nemojte forsirati udah, neka bude opušten i ne pre dubok.

Sa svakim izdisajem uvucite trbuh, kao da želite zalijepiti pupak na kralježnicu. Pritom nemojte pomicati kralježnicu ni zdjelicu. Radi se o čistoj izolaciji mišića transversus abdominisa koji pomaže držati organe na njihovom mjestu.

Položite jedan dlan na trbuh, a drugi na prsa

Ako osjećate da vam ova vježba zadaje muke, javite se nama , ne morate čekati da otvorimo vrata našeg centra, vježbati možete i u vlastitom domu putem on-line treninga 🙂

Tea Miketa

Komentari