I od nekoliko sastojaka možete dobiti sjajan kruh

I od nekoliko sastojaka možete dobiti sjajan kruh

One najjednostavnije vrste kruha sastoje se od tek nekoliko sastojaka, a oni su najčešće – brašno, voda, kvasac, sol i malo šećera. No i s toliko malo sastojaka može se napraviti puno različitih vrsta kruha. Kakav će na kraju ispasti ovisi o vremenu dizanja, a vremena sigurno imate dovoljno jer dok se tijesto diže vi možete raditi ono što inače radite noću – spavate :D.

Jedan takav recept s prilično dugim vremenom pripreme, ali sjajnim konačnim rezultatom donosimo u ovom receptu. Isprobala ga je naša Darija Pešut.

Sastojci:
500 g glatkog brašna
5 g svježeg kvasca
10 g soli
350 g vode

Priprema: U zdjeli pomiješati brašno, kvasac i sol te polako dodati vodu. Zamijesiti tijesto, pokriti ga prijanjajućom folijom i na čak 18 sati zaboraviti na njega, odnosno pustiti da kvasac odradi svoje.

Nakon isteka vremena, znači drugi dan, tijesto nekoliko puta preklopiti i pustiti da se odmara još pola sata. Zatim oblikovati loptu i pobrašniti ga toliko da se ne lijepi. Za sljedeći korak trebaju nam dvije krpa. Prvu pobrašniti i u nju staviti oblikovan kruh, staviti u duboku posudu i pokriti drugom krpom. Sada se tijesto diže još dva do tri sata.

Pola sata prije pečenja posudu s poklopcem u kojoj će se kruh peći staviti u pećnicu na temperaturu od 220 do 250 stupnjeva. Nakon pola sata posudu izvaditi iz pećnice, otklopiti i u nju staviti tijesto, poklopiti i peći poklopljeno 30 minuta. Nakon isteka vremena otklopiti i peći još 15 do 25 minuta.

Naš kruh pekao se u vatrostalnoj posudi s poklopcem i nije bilo potrebe stavljati niti papir za pečenje niti masnoće. Za ovaj recept idealna bi bila posuda od gusa ili keramike.

Komentari