Mirisni domaći kruh

Mirisni domaći kruh

Imate viška brašna, a posrećilo vam se i s kvascem? Evo jednog recepta za ukusan i vizualno atraktivan kruh kojim ćete sigurno razveseliti svoje ukućane. U nedostatku svježeg kvasca koristiti možete i onaj suhi. I kruh mijesite ručno, vremena imate, a i dat ćete mu puno ljubavi i dobre vibre :-).

Sastojci:
1/2 svježeg kvasca
1 mala žlica šećera
1,5 dcl mlake vode
1 kiselo vrhnje
3 jušne žlice maslinovog ulja
mala žličica soli
500 g glatkog brašna

Priprema: U posudi pomiješati kvasac s mlakom vodom i šećerom te pustiti da odstoji oko pet minuta. Zatim u smjesu valja umiješati jedno kiselo vrhnje i 3 žlice maslinova ulja. Dodati brašno i sol te rukama zamijesiti tijesto. Tijesto pokriti krpom i pustiti da se diže pola sata na toplom mjestu.

Nakon isteka vremena premijesiti još jednom te razvaljati valjkom za tijesto i sa svake strane zarezati nožem (oko sedam puta). Isplesti pletenicu, premazati s malo vode i po želji posuti sjemenkama, na primjer sezamom. Ostaviti da se još pola sata diže na toplom mjestu.

Kruh peći 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. U slast!

Darija Pešut

Komentari
×

Zanima me