Zašto treba jesti borovnice

Zašto treba jesti borovnice

Počela je sezona borovnica, šumskog voća koje uspijeva i u Hrvatskoj i dok mu traje sezona treba ga konzumirati čim više. Zahvaljujući svom sastavu pripisuje im se niz pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje. Borovnice štite od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma, jačaju kosti i reguliraju krvni tlak. Zanimljivo je da poput brusnica blagotvorno djeluju na mokraćni mjehur.

Sto grama ima samo 57 kalorija (to je recimo nešto manje od pola mjerice koju kupite u trgovini). Borovnice su iznimno bogat izvor vitamina i minerala među kojima su kalij, vitamina C, B6 i K. No ono zbog čega se borovnice smatraju iznimno zdravim voćem jest flavonoid antocijanin koji im ujedno daje boju.

Pet razloga zbog koji treba jesti borovnice

  1. Zdrave kosti i koža – željezo, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, cink i vitamin K sudjeluju i doprinose zdravlju kostiju, a borovnice ih imaju sve. Borovnice su bogate polifenolom i antioksidansima koji čuvaju elastičnost kože te potiču proizvodnju kolagena. Osim toga vitamin C pomaže kolagenu da smanji bore i poboljša teksturu kože, a borovnice u 100 grama zadovoljavaju 16 posto potreba za ovim vitaminom.
  2. Snižavanje krvnog tlaka – zahvaljujući kaliju, kalciju i magneziju borovnice reguliraju i snižavaju krvni tlak.
  3. Štite od kardiovaskularnih bolesti – Vitamin B6 i folati koje sadrže borovnice, preveniraju nakupljanje masnih naslaga, a antocijanin snižava rizik od srčanog udara.
  4. Regulacija probave – zahvaljujući vlaknima borovnice ubrzavaju probavu, ali i povećavaju osjećaj sitosti pa se tako smanjuje potreba za hranom.
  5. Poboljšavaju mentalno zdravlje – borovnice su bogate antioksidansima, a flavonoid antocijan usporava starenje stanica mozga. Jedući borovnice bolje ćete učiti, ali i usporiti demenciju.

A kako konzumirati borovnice. Osim što su svježe borovnice odličan međuobrok koji se može jesti umjesto nezdravih grickalica, uklapaju se u brojna jela. Dovoljna će vam biti šaka borovnica na dan da dugoročno osjetite njihov učinak. Osim nezaobilazne štrudle, koji valja posjeti u Gorskom kotaru 🙂 odlične su kao džem (potrudite se napraviti ga sami s manje šećera), dodatak jutarnjoj kaši ili smoothieju.

Evo dva prijedloga kako da ih uklopite u ljetni jelovnik.

Domaći voćni proteinski jogurt

Ovaj jogurt možete pojesti umjesto doručka ili kao marendu na poslu.

Sastojci:

  • 2 dcl tekućeg jogurta
  • šaka borovnica
  • šaka badema
  • mjerica proteina od vanilije

Priprema: Sve sastojke ubaciti u blender i dobro izmiksati. Konzumirati odmah ili staviti u termosicu i pojesti malo kasnije. Ako želite još zasitniji obrok, stavite žlicu chia sjemenki. Tada će konzistencija biti nešto gušća.

Domaći sladoled od jagoda i borovnica

Sastojci:

  • 2 dcl slatkog vrhnja
  • 100 g borovnicama
  • 100 g jagoda (ili malina)
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 mjerica proteina od vanilije

Priprema: Sastojke ubaciti u blender i pretvoriti u kremastu smjesu. Smjesom puniti kalupe za sladoled na štapiću i staviti u zamrzivač. Ako imate aparat za sladoled možete smjesu ubaciti u njega. Ili treći način je da smjesu stavite u posudu i svakih pola sata dobro razradite vilicom dok se ne pretvori u sladoled.

Komentari