Trenirate li ljeti? Pripazite na unos soli

Trenirate li ljeti? Pripazite na unos soli

Uz kalij, važan mineral za reguliranje tekućina u ljudskom organizmu jest natrij. Natrij ujedno djeluje na živčane impulse i pomaže probavu bjelančevina i ugljikohidrata. Natrij je taj koji pumpa vodu u stanice, dok kalij iz stanice izbacuje nusprodukte staničnih procesa.

Ako trenirate tijekom ljeta pojačano se znojite, a znojenjem iz tijela izbacujete natrij koji valja brzo nadoknaditi jer ako to ne učinite može doći do hiponatrijemije. Znaci hiponatrijemije su slični dehidraciji, a manifestiraju se mučninom, grčenjem mišića i dezorijentacijom. Na prve znakove treba nadoknaditi sol, bilo napitkom ili hranom. Zato trkači na duge staze često sa sobom imaju pancetu lili sir, koju ćete vrlo često pronaći i na okrjepama tijekom trkačkih natjecanja.

Zato ako ste skloni pretjeranom znojenju morate paziti na unos soli prije, tijekom i nakon završetka vježbanja. To se posebno odnosi na trkače na duge staze koji tijekom treninga i natjecanja mogu izgubiti veće količine natrija. Studije su pokazala da neki sportaši kod jako intenzivnih treninga mogu izgubiti 1 do 2 grama soli po litri znoja.

Mnogi griješe jer izgubljenu tekućinu pokušavaju nadoknaditi vodom, a to je greška jer će vodom samo razrijediti preostalu količinu natrija, a ne nadoknaditi izgubljeni dio. Zato treba piti vodu obogaćenu elektrolitima. Napitak se može pripremiti od već gotovih tableta ili praška i vode, a poslužit će i napitak kućne izrade koji sadrži vodu, limun, malo meda i malo soli.

Natrij je prisutan u većini prehrambenih namirnica, a najviše ga ima u procesiranoj hrani, kao što su salame, kobasice, šunka, konzervirano povrće. Prosječan čovjek dnevno unese 3 do 5 grama soli što je više nego što mu je potrebno, posebno zimi kada se manje znoji. No tijekom ljeta, ili ako se dulje od dva sata dnevno bavite sportom i pritom pojačano znojite potrebe za natrijem mogu biti i veće. No ako patite od visokog krvnog tlaka tada smijete unositi manje od 2400 mg dnevno. Prosječnoj osobi kako bi organizam funkcionirao kako treba dovoljno je oko 500 miligrama soli dnevno. Što znači da hrani ne treba dosoljavanje jer brojne namirnice sadrže sol u sebi.

Biljke, izuzev graška i celera sadrže malo natrija, dok se prirodnim izvorima natrija smatraju meso, mlijeko i jaja.

Komentari