Slanutak – pravi izbor za hladne dane

Slanutak – pravi izbor za hladne dane

Dobili smo još jedan recept od kondicijske instruktorice Mirne Dorić, riječ je o ukusnoj salati od slanutka koja se često nađe na njenom meniju. Ova mahunarka ima široku primjenu u prehrani, i dok je u susjednoj Italiji i nešto daljoj Španjolskoj vrlo rado jedu i pripremaju, kod nas nije toliko jako popularna. A trebala bi biti.

Osim u maneštricama koje su pravi izbor za hladne dane pred nama, zbog svoje kremaste strukture pogodna je za pripremu namaza, ali i pirea. U nekim zemljama od slanutka melju brašno, koje je dostupno i u našim trgovinama zdravom hranom.

Riječ je o kaloričnoj namirnici koja u sto grama sadrži čak 364 kalorije, od čega oko 19 posto otpada na proteine, 6 posto na masti, 60 posto na ugljikohidrate dok ostatak čine dijetalna vlakna i šećer. Kada je riječ o mineralima, slanutak sadrži 2,2 mg mangana čime zadavoljava stopostotne potrebe za ovim mineralom, a sadrži i veće količine fosfora, željeza i magnezija. Od vitamina značajnije su prisutni vitamini B kompleksa zbog čega bi se slanutak morao naći na meniju »onih dana u mjesecu« jer opće je poznato da kod nedostatka željeza u krvi uz željezo valja konzumirati i vitamine B kompleksa.

Slanutak se može kupiti tijekom cijele godine, bilo da je suh ili u konzervi. Kada imate suh slanutak valja ga obavezno namočiti preko noći, dobro oprati, a tek zatim skuhati. Ako ne koristite express lonac slanutak u poklopljenoj posudi kuhajte sat i pol do dva. Slanutak kuhajte s nekoliko grančica ružmarina i lovorovim listom, a sol dodajte tek na kraju, tako će biti lakše probavljiv. U maneštri slanutak s odlično slaže s ječmom ili smeđom rižom. Možete ga skuhati te štapnim mikserom pretvoriti u krem juhu. Najpoznatiji namaz od slanutka je hummus – slanutak se miksa s tahinijem, limunovim sokom, češnjakom i maslinovim uljem, a poslužuje uz krekere ili pečenu janjetinu. Ukusan je i pripremljen na salatu, a kombinirati se može s većinom namirnica, primjerice s rukolom, tunom ili cherry rajčicama. Ovisi o sezoni.

Mirnina salata od slanutka

Sastojci: prethodno skuhani slanutak (ako nemate vremena kupite onaj u konzervi), mozzarela, blitva, domaći kozji sir narezan na listiće ili kockice, tikvice, maslinovo ulje, sol i papar.

Priprema: slanutak namočiti preko noći i skuhati. Tikvice narezati na kockice i samo ih malo okrenuti u tavi da ostanu hrskave. U posudi pomiješati slanutak, tikvice, mozzarelu, kozji sir i mladu blitvu narezanu na trakice (ako ne volite sirovu blitvu, samo ju blanširajte, ocijedite i narežite), začinite maslinovim uljem, solju i paprom i poslužite. Ovo može biti samostalan obrok ili marenda, a može biti i prilog mesu.

Komentari