Pozdrav iz Centra (tijela)!

Pozdrav iz Centra (tijela)!

Poznato je da se u svijetu rekreacije, fitnessa i sporta tvrdi da sve počinje iz “centra”, a velik se naglasak stavlja na vježbe za “core”. No, u centru tijela počinje puno više od kvalitetnog pokreta, posturalne stabilnosti i snage.

Taj dio majčinog tijela nam je bio dom prije nego smo ugledali svjetlost dana i u tom dijelu našeg tijela se dogodio prvi udah kad smo ugledali svjetlost dana. Životno važan, abdominalni zid je ipak često targetiran pogrešnim inicijalnim položajem prilikom izvođenja vježbi za taj dio tijela, ali i ostalih vježbi za cijelo tijelo. Tom problematikom zahvaćena populacija su, između ostalih; žene koje su bile trudne, sjedilačka populacija, osobe s gastro i/ili respiratornim problemima.

Ako primjećujete da vam rebra “strše”, trbuh ne izgleda kao prije, a zdjelica “stoji čudno”, trebate znati da je to samo početak problema. Također trebate znati da se i to može korigirati!

Fotografija prikazuje “opušteni” položaj tijela klijentice prije početka tretmana i položaj nakon 50 minuta tretmana. Važno je spomenuti da na zadnjoj slici njeno tijelo nije namještano, već spontano zauzima taj položaj ekscentrično kontrahirajući trbušnu muskulaturu prilikom udaha. U tome i jest vrijednost pozicioniranja, jer se mijenja neuromotorni obrazac i usvaja novi; bolji. Nakon nekoliko tretmana (individualni napredak ovisno o vrsti problematike), klijent ne ovisi o terapeutu i može sam procijeniti kvalitetu nekog položaja.

Pozdrav iz Centra (tijela)!

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me