Razgovor s nutricionistom Bojanom Stojnićem

Razgovor s nutricionistom Bojanom Stojnićem

Kao što smo obećali počinjemo i s audio edukativnim materijalom. Informacija je moć i još ako se upotrijebi u pravilnom omjeru onda je to idealna kombinacija. Prvi Podcast započinjemo s jako zanimljivim gostomom, Bojanom Stojnićem, a evo što kaže o sebi.

„Magistar sam nutricionizma, diplomirao na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radim na doktoratu iz područja Nutrigenomike i Personalizirane prehrane u Španjolskoj. Bivši sam predsjednik Hrvatskog zbora nutricionista, prve udruge nutricionista u Hrvatskoj, s kojom dijelim ciljeve promocije nutricionizma i zaštite nutricionističke struke. Godinama sam igrao košarku u 2. hrvatskoj ligi, a završio sam i triatlon Ironman distance.

Pobornik sam korištenja znanstvene metode u razumijevanju i objašnjavanju svijeta. U nutricionizmu pokušavam sagledati širu sliku umjesto fokusiranja na izolirane, prečesto nebitne prehrambene čimbenike. Protivnik sam prehrambenih ideologija i opsesivnog opterećivanja prehranom.

Ne zagovaram jedan određeni prehrambeni pristup koji bi me natjerao na pristranost u interpretaciji literature, već savjete temeljim na najboljoj dostupnoj znanstvenoj literaturi. Ako se pojave novi dovoljno kvalitetni podaci, nakon postavljanja u kontekst dosadašnjih spoznaja, spreman sam promijeniti stavove. Ne tvrdim da imam odgovore na sva pitanja. Promičem kritički pristup prehrambenim informacijama. Naglašavam važnost psihološke komponente prehrane.

Projekt nutricionizam.hr započeo je 2011. godine kao reakcija na povećan broj prehrambenih dezinformacija u medijima.“

O čemu smo pričali slobodno poslušajte na našem SoundCloud računu. Prvo pa muško, bez rezanja i dodatne obrade. Organski, lokalno i super kalorično.

Komentari