Postoje dani koje jednostavno treba prespavati

Postoje dani koje jednostavno treba prespavati

Da, to je taj dan kada će vam se odmah ujutro proliti kava po bijeloj bluzi, kada će vam sin ili kćer javiti iz škole da je zaboravio/la opremu za tjelesni, a onda će laptop baš kad ti je najveća gužva izjaviti da više nema mjesta na disku i da trebaš brisati nepotrebne stavke ili kupiti nove gige na cloudu. Zašto? Jer ste svemoguće i imate vremena za to, da flekava dadiljate teenagere koji imaju tonu više energije od vas i razne uređaje koji bi trebali biti tu da vam olakšaju, a ne otežaju život!

Nemojte ni pomišljati na online kupnju za utjehu, jer dobro znate da neće proći uredno generiran kod iz aplikacije tvoje banke niti treći put, pa će na magični rok od 24 h koji rješava sva hakiranja onemogućiti plaćanja tom karticom. U međuvremenu će se artikal prodati, a i bolje jer vam zapravo ni ne treba. Ipak odabirete biti ljute jer baš ništa ne polazi za rukom, čak ni trošenje para u potrošačkom svijetu na stvari koje vam ne trebaju, a dobro znamo da je to danas najlakša stvar!

Ne, ne možete za utjehu pojesti tu čokoladicu jer vas danima pere žgaravica kao nikad do sad i znate da će nakon nje biti još gore. Čak i čaša vode pada teško na želudac. Ali, ne pomišljate kako je dobro što nećete strpati nepotrebne kalorije u usta, odabirete biti ljuti jer više ne smijete ništa što vas veseli…

Što god da danas taknete, pretvorit ćete u govno. 🙁

Postoje dani koje jednostavno treba prespavati.

Al znate da ih ne možete prespavati… Jer nemate vremena ni za trepnuti. A spavanje ionako ne bi ni malo promijenilo ovaj svijet u kojem ste osuđene biti.

Istina, ni spavanje ni sanjanje ni disanje ni meditacija ne mijenjaju okolinu, ali mijenjaju najvažnijeg sudionika te okoline – vas same 🙂

Iako su vas naučili da morate užurbano lopatati ,gurati i puhati da bi postigla svoje ciljeve u životu, trebate znati i ovo:

U našem se mozgu uvijek odvija neka električna aktivnost, znali mi za to ili ne.

Postoji 5 vrsta moždanih valova, a mjerljivi su u Hercima (frekvencija). Ne vidimo ih, ali ih možemo mjeriti EEG-om čiji je dijagram doslovce u obliku valova. Kada jedna grupa neurona okine na određen način, pošalje poruku drugoj grupi neurona i tako nastaje moždani val.

Alfa valovi su u sredini spektra moždanih valova (8-12 Hz), a nastaju u cerebellumu. Ti se valovi proizvode kada niste ni na što naročito fokusirani i osjećate se relativno opušteno. Na primjer, mozak proizvodi alfa valove u trenucima nakon buđenja, dok se protežete i meškoljite u krevetu. Istraživanja dokazuju da se velika količina alfa valova proizvodi u meditaciji. Alfa valovi potiču kreativnost, smanjuju anksioznost, pomažu kod depresije.

Jedan od najjednostavnijih načina da svom mozgu priuštite emitiranje alfa valova je da nabacite spavanac, ili vježbate disanje. Spavati na poslu definitivno ne možete, ali možete izići iz ureda i fokusirati se na dah 2 minute. To je 5 minuta manje nego što će se na dah fokusirati pušači na svojim pauzama 🙂

A ako želite trajnije rezultate, radite ove jednostavne vježbe disanja 5 dana. Za te vježbe trebate samo 3 min dnevno, a rezultati će se akumulirati i pomoći da se sa “sve je protiv mene danima i situacijama” nosite s manje nervoze, gastritisa i trošenja novca 🙂

Znam, iz iskustva znam da je teško preuzeti odgovornost.

Al isto tako iz iskustva znam da je biti sam svoj gazda najbolji osjećaj na svijetu!
Započni promjenu! Malim koracima ka velikim ciljevima. Tri male minute za buđenje velikih osjećaja.

Tea Miketa

Komentari