Jabuke – nepresušna inspiracija za deserte

Jabuke – nepresušna inspiracija za deserte

Tržnice su preplavile jabuke svih vrsta, a prva asocijacija na jabuke i jesen mnogima je pita od jabuka. Mirisa tople pite i cimeta sjećamo se još od djetinjstva. Danas donosimo recept instruktorice Centra Miketa Vanje Sušanj za pitu bez brašna, a njeni su glavni sastojci uz jabuke – kokos i zlatni lan.

Osim što je ukusan, ovaj je kolač i zdrav. A evo i zašto. Zahvaljujući sadržaju pektina jabuka uspijeva stvoriti osjećaj punoće i sitosti. Osim toga, jabuka sadrži fruktozu, koji će zadovoljiti želju za slatkim, a neće značajno promijeniti koncentraciju glukoze u krvi. Jabuka sadrži taninsku kiselinu koja značajno utječe na metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri. Za razliku od jabuke kokos je siromašan vitaminima, ali je bogat mineralima, kao što su kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Ako se bavite sportom kokos je namirnica koju bi trebali uvrstiti u prehranu jer će poboljšati vašu izdržljivost. Lan je pak bogat omega 3 masnim kiselinama i vlaknima koja su izuzetno meka i lako probavljiva. Znači ovaj će vas kolač dulje držati sitim, a vaše će tijelo opskrbiti hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima.

Prije nego krenete s izradom od ovog kolača od kupovnog brašna napravite mlijeko. Trebat će vam malo više kokosovog brašna kako bi vam ostalo 100 grama za ovaj recept. Uglavnom, omjer kokosovog brašna i vode je 1:2. Kokosovo brašno miksajte vrućom vodom, a procijedite, zasladite stevijom ili medom, a brašno koje je ostalo koristite za ovaj recept. Mlijeko možete napraviti i od ploda kokosa koji se danas može kupiti u svakom supermarketu, a ostatak od mlijeka (brašno) koristite za ovaj recept. Mrvice prije upotrebe u ovom kolaču osušite.

Vanjina pita od jabuka

Sastojci za manji kalup: 100 g zlatnog lana, 100 g kokos mrvica, 2 jaja, prašak za pecivo, 1 i 5 žlica masti; Sastojci za fil: 0,5 kg jabuka, cimet i med ili stevija po želji.
Priprema: Lan i kokos usitnimo u mlincu za kavu, dodamo prašak za pecivo i mast, povežemo i dodamo jaja. Jabuke naribati i začiniti medom i cimetom. Tijesto podijeliti na dva dijela. Prvi dio razvaljati staviti u kalup obložen masnim papirom, povrh staviti jabuke, a na vrh ostatak tijesta. Ako vam se mrvi možete ga i naribati povrh jabuka. Peći 45 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Dobar tek!

 

Komentari