Musaka od patlidžana

Musaka od patlidžana

Patlidžani mogu biti odlična zamjena za krumpir u ovom tradicionalnom jelu. Umjesto purećeg mesa uvijek možete koristiti juneće.

Sastojci:

500 g patlidžana
400 g mljevenog purećeg mesa
500 g pelata
2 mozzarelle
1 mala kapula
2 režnja češnjaka
malo šećera
sol, papar, origano, bosiljak, ljuta papričica
2 žlice krušnih mrvica
maslinovo ulje

Priprema: Patlidžane oprati, narezati na ploške, posoliti i pustiti da se cijede na papirnatim ručnicima. Za to vrijeme pripremiti meso. Na 1 žlici maslinova ulja dinstati sjeckanu kapuli, kada zažuti dodati češnjak i malo ljute papričice i odmah zatim mljeveno meso. Posoliti. Neprestano miješati kako bi meso ostalo rastresito. Nakon desetak minuta dodati tri nasjeckana pelata, podliti s malo vode. Začiniti s malo papra i origana i još kratko prokuhati. Kušati i ako vam je kiselo dodati malo šećera i “popraviti” sol.

Preostale pelate također nasjeckati te s umakom u kojem stoje kratko prokuhati uz dodatak soli, papra, malo šećera, origana. Na kraju dodati istrgane listiće svježeg bosiljka.
Patlidžane dobro posušiti i peći na teflonskoj tavici s obje strane.

Vatrostalnu posudu namazati s maslinovim uljem, posuti s malo krušnih mrvica i poškropiti umakom od mesa. Posložiti prvi red patlidžana. Na njega rasporediti sve meso i povrh naribati jednu mozzarellu. Složiti drugi red pečenih patlidžana, povrh rasporediti umak od rajčica. Gore naribati drugu mozzarellu i posuti s malo krušnih mrvica i peći u pećnici s ventilacijom na 180 stupnjeva 20-ak minuta. Prije posluživanja pustiti desetak minuta da se ohladi. Izvrsno je i hladno sljedeći dan.

Komentari