Muffini s blitvom

Muffini s blitvom

Na zelenilo koje proljeće donese u prirodu, a potom i na tržnice, nitko ne može ostati ravnodušan. Bilo da imate vlastiti vrt, kupujete ekološki uzgojeno povrće ili ono na policama supermarketa na vašem bi tanjuru sada trebala prevladavati zelena boja. Mladi špinat, mlada blitva, mladi luk, medvjeđi luk, šparoge… sve su to namirnice bogate vitaminima i mineralima koje bi trebali konzumirati svakodnevno.

Ako jedete samo sezonsko povrće tada napokon imate uistinu velik izbor. Iako je najzdravije kada je kratko termički obrađeno, ukućane možete razveseliti i muffinima koji će sadržavati brojne sezonske i to zelene namirnice. Ako vam fali meso, ubacite kockice pancete ili šunke.

Sastojci za 16 do 20 muffina:
500 g mlade blitve ili špinata
stručak šparoga
3 mlada luka
stručak medvjeđeg luka (oko 30 grama)
50 g pancete ili šunke (nije obavezno)
250 g svježeg sira (može skuta ili ricotta)
4 jaja
2 žlice integralnog brašna (može i zobeno ili zobene pahuljice)
popržene sjemenke suncokreta za posipanje
žlica maslinova ulja, sol, papar, muškatni oraščić

Priprema: Blitvu ili špinat dobro operite i nasijecite na veće komade. Šparoge očistite, mladi luk narežite na kolutiće, a medvjeđi na trakice. Pancetu ili šunku narežite na kockice. Na maslinovom ulju popržiti mladi luk, dodati šunku ili pancetu, a nakon par minuta i očišćene šparoge. Dinstati na laganoj vatri 2 do 3 minute i zatim dodati blitvu ili špinat. Pustiti da povene i ugasiti vatru. Kušati i tek onda dodati sol, papar i muškatni oraščić. Naime, ako koristite šunku ili pancetu te bi vam namirnice mogle osigurati dovoljno slanoće. Ostavite povrće po strani da se ohladi.
Sir izraditi mikserom i dodati jedno po jedno jaje. Kada smjesa postane kremasta, dodati brašno ili zobene pahuljice, malo posoliti i umiješati povrće. Tek na kraju umiješati sodu bikarbonu. Smjesom puniti namašćene kalupe za muffine (ne zaboravite staviti košaricu) i posuti sjemenkama suncokreta. Peći 20-ak minuta na 180 stupnjeva dok muffini ne postanu zlatno-žuti. Poslužiti mlako, a odlično je i drugi dan pa si nekoliko komada požete ponijeti i za marendu.

Komentari
×

Zanima me