Što su kalorije

Što su kalorije

Uvriježeno je mišljenje da je gubitak suvišnih kilograma jednostavno smanjeni unos kalorija. Želimo li smršaviti moramo reducirati kalorije, bilo smanjenim unosom ili pak povećanim sagorijevanjem, za dobivanje na tjelesnoj težini moramo dodati kalorije, dok za održavanje tjelesne težine moramo kalorijski unos održavati konstantnim.

Takav način u literaturi se opisuje jednostavnom jednadžbom:
calories in = calories out

Izgleda vrlo jednostavno, a jednostavno je dobro i poželjno.Međutim, prevelika simplifikacija ponekad može dovesti do nepoželjnog, opasno netočnog tumačenja. Kalorije su, naravno, važne. Unutar jednostavnog konteksta, kalorija je kalorija i ako osoba želi smanjiti postojeću tjelesnu težinu svakako mora povećati sagorijevanje viška, odnosno, onaj tko gubi na težini zapravo sagorijeva više nego što unosi. U svemu tome,međutim, nalazi se i nekoliko crno-bijelih tumačenja oko kalorija, tjelesne težine i gubitka masnih zaliha što se odražava na cjelokupno zdravstveno stanje organizma. Pokušajmo uvidjeti što to zapravo znači i na što se odnose takvi nesporazumi koji su u najboljoj mjeri beskorisni, u najgoroj štetni, te su od neznatne pomoći osobi koja se napokon želi riješiti suviška kilograma.

Što podrazumijeva calories in, a što calories out?

Calories in su kalorije (kalorija – mjerna jedinica za energiju, količina topline potrebne da se 1 gram vode ugrije za 1°C ) koje unosimo prehranom. Energetska protuvrijednost hranjivih tvari unesenih hranom koju konzumiramo. Metabolički procesi ovise o vrsti hranjivih sastojaka koje unesemo jer ne možemo metabolizirati sunčevu svjetlost ili kisik pa će vrsta hranjivih sastojaka odrediti metabolički put kojim će se isti odvijati. Ukupan nutritivni sastav hrane unesene u organizam može se izraziti kroz njen sastav ili kao energetska protuvrijednost. Proteini i ugljikohidrati imaju jednaku kalorijsku vrijednost, dok masti imaju veću. Prvi se dio jednadžbe, dakle, odnosi na ukupnu energetsku protuvrijednost unesene hrane i to je prilično jednostavno.

Calories out je, međutim, dio gdje počinje zavrzlama.

Sastoji se od nekoliko komponenti:

1. Potrošnja energije u mirnom stanju (bazalni metabolizam – fiziološke funkcije…)
2. Termički efekt – energija iskorištena u procesu probave i metaboličkim reakcijama
3. Aktivna potrošnja energije – energija iskorištena u pokretu i tjelesnoj aktivnosti

Nije baš tako jednostavno,zar ne? Sve navedeno treba uzeti u obzir sagledavajući cjelokupnu sliku. Da su varijable jednadžbe neovisne jedna o drugoj bilo bi jednostavno i bez kalkulatora ili aritmetičke vještine izračunati koliko pojesti manje kako bismo uz održiv bazalni metabolizam uz sagorijevanje tijekom metaboličkih reakcija i tjelesnu aktivnost lako i vidljivo gubili na težini. Masne naslage bi se u tom slučaju topile predvidljivom i konstantnom brzinom, i postizanje idealne tjelesne težine bilo bi jednostavno i lako.

U realnosti, međutim, količina i vrsta kalorija (hrane) koju unesemo u organizam utječu na sagorijevanje (potrošnja energije)unutar metaboličkih procesa, a tako i na uspješni gubitak kilograma.
U sljedećem nastavku pročitajte zašto je tome tako i zašto kalorija nije istovjetna drugoj.

Kolinda Stipetić

Komentari