Jesmo li ovisni o stresu?

Jesmo li ovisni o stresu?

Stresni odgovor organizma potiče neka realna situacija ili čak samo zamišljeni scenario u našoj glavi. U tom trenutku snažne kemikalije koje preplave organizam stvaraju osjećaj budnosti, energiziranosti i potiču na aktivnost.

Želimo li održati taj osjećaj potencije, s vremenom postajemo ovisni o stresnim situacijama i svojim problemima. Do tih granica da ih konstruiramo u svojim mislima i konstantno obnavljamo u svojim razgovorima s drugima. Hormonalni sustav ne prepoznaje je li situacija realna ili se scenarij odvija u našim glavama, mozak šalje hormone potrebne za brzu reakciju bijega ili borbe.

A sve u cilju preživljavanja.

Pogonsko gorivo nam je nalet energije koji nastaje suočavanjem s problemima i stresnim situacijama!

Jeste li ikada otišli na dugoočekivani godišnji odmor i idućeg se dana razboljeli? Ako jeste, vjerojatno je pokretačka snaga koju vi koristite za dnevno funkcioniranje proizašla iz dugoročnog, svakodnevnog stresa. Kada svom sustavu onemogućite te kemikalije, on se uruši.

Kako si pomoći?

  • Spavajte minimalno 7 sati.
  • Balansirajte prehranu. Šteta što u današnje vrijeme nema prave edukacije rekreativaca po tom pitanju, već saznanja vučemo od naših baka (koje su radile fizičke poslove cijeli dan) i iz površnih reklama koje prikazuju imaginarne ljude i njihove živote.
  • Umjerena tjelovježba. Trening je stres, a ako vaš neuromuskularni sustav nema omogućen oporavak kroz dobru nutriciju i odmor, intenzivan će trening napraviti još veću štetu. Bolje je umjereno se razgibati svaki dan nekoliko minuta nego žestoko trenirati 3 puta tjedno od svibnja do srpnja.
  • Pomoć stručnjaka. Ne mislimo na trenera ili nutricionistu već na psihologa. Ljudi iz naše branše su često susretljivi, imaju dosta pametnih informacija i znaju slušati, ali nisu kompetentni riješiti sve probleme svojih klijenata.

Kada se skinete sa stresa, vaše će pogonsko gorivo postati kreativnost koja proizlazi iz uravnoteženih misli, disanja i pokreta.

Tea Miketa

*Ako čitate ovaj članak tražeći inspiraciju za svoje postove, računajte na to da su svi naši članci zaštićeni autorskim pravima i da vas možemo tužiti.

Komentari