Imate “skakačko koljeno”?

Imate “skakačko koljeno”?

Patelarna tendinopatija, također poznata i kao skakačko koljeno, čest je uzrok boli lokalizirane s prednje strane koljena. Tendinopatija općenito podrazumijeva sva bolna stanja tetive i okolnog tkiva, uzrokuje bol, ukočenost i gubitak snage u zahvaćenom području.

Vjeruje se kako je patelarna tendinopatija rezultat opetovanog opterećenja ekstenzora koljena (quadricepsa) te je iz tog razloga najrasprostranjenija dijagnoza u sportovima koji uključuju neki oblik skakanja.

Glavna karakteristika ovog stanja je bol u predjelu koljena i to neposredno ispod ili iznad patele. Često se javlja kod sportaša i rekreativaca zbog ponavljajućih kretnji i naprezanja koljenog zgloba koje ne dopušta tkivu da se samo regenerira, što u konačnici rezultira pojavom bolnih simptoma i smanjene funkcionalne sposobnosti donjih ekstremiteta.

Većina patelarnih tendinopatija liječi se konzervativno kombinacijom fizioterapijskih procedura (ultrazvuk, analgetske struje, manualna terapija…) i kineziterapijom kao neizostavnim alatom u procesu rehabilitacije. Kineziterapija je prvenstveno usmjerena na jačanje mišića prednje i stražnje strane natkoljenice, ostalih mišića nogu, kuka i trupa, poboljšanju ravnoteže i koordinacije te korekciji nepravilnih obrazaca kretanja u svakodnevnom životu i sportskim aktivnostima.

Ivana Mijić

Komentari